Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, kevés vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos, se ne legyen túl meleg, se túl hideg, mert az élesztő nem fog megfelelően működni. A langyos a legjobb.
A tésztát letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A kelesztéshez a legjobb hely a sütő, ha csak a világítás van bekapcsolva, vagy egy meleg radiátor közelében.
Közben az almát hámozd meg, magozd ki, és vágd vékony szeletekre. Egy tálban keverd össze a fahéjjal és a mézzel, hogy az ízek összeérjenek.
A vékonyra szeletelt alma hamarabb megpuhul a sütőben. Használj keményebb almát, ami nem fő szét.
Reszeld le a cheddar sajtot, és keverd össze a ricottával, hogy egy krémes tölteléket kapj.
A ricotta lágyítja a cheddar intenzív ízét, de használhatsz más, lágy sajtot is, például mascarponét.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakúra.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ha nagyon ragad, tegyél alá sütőpapírt.
A tészta egyik felére kend rá a ricottás-cheddar keveréket, majd helyezd rá az almaszeleteket. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatáshoz.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor kifolyhat a sütés során.
Hajtsd félbe a tésztát úgy, hogy egy félhold alakú calzone-t kapj. A széleket nyomkodd le erősen, majd egy villával is nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
A villa segít a széleket még jobban lezárni, és dekoratív is.
Egy felvert tojással kend meg a calzone tetejét, hogy aranybarna színt kapjon sütés után.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy tejszínt is a szép szín érdekében.
Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd kb. 20 percig, amíg a calzone szép aranybarnára sül.
Figyeld a sütőt, mert minden sütő más. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, esetleg extra mézzel a tetején vagy egy kevés reszelt sajttal meghintve.
Azonnal tálald, mert a meleg, olvadó sajt teszi igazán különlegessé. Ha marad ki, másnap is finom, de melegítve az igazi.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.