Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz legyen langyos, ne forró, mert az megöli az élesztőt. A tészta állaga fontos, hogy könnyen lehessen vele dolgozni.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A meleg hely elősegíti a tészta kelését. Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C) és ott kelesztheted.
Amíg a tészta kel, vágd fel az ananászt kisebb darabokra és aprítsd fel a főtt sonkát.
Használj konzerv ananászt, ha nincs friss, de alaposan csepegtesd le a levét.
Keverd össze a paradicsomszószt az oregánóval és a bazsalikommal, majd reszeld le a mozzarellát és a parmezánt.
Használj jó minőségű paradicsomszószt a legjobb íz eléréséhez.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
Lisztezd be a felületet, hogy a tészta ne ragadjon le nyújtás közben.
A tészta egyik felére kanalazz a fűszeres paradicsomszószból, szórd rá a sonkát, az ananászt és a reszelt sajtokat. Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehéz lesz lezárni a calzonét, és kifolyhat a töltelék sütés közben. A széleket villával is lenyomkodhatod a biztosabb zárás érdekében.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett olívaolajjal is megkenheted a tetejét.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Figyeld a calzonét sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A calzone forrón a legfinomabb, de vigyázz, nehogy megégesd magad!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.