Ananászos rétes frissen sütve, porcukorral megszórva

Ananászos rétes

Az ananászos rétes egy különleges, egzotikus csavarral ellátott változata a hagyományos magyar rétesnek. Az ananász frissessége és a kókusz lágy édessége tökéletesen kiegészíti a ropogós rétestésztát, amely már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is nagy népszerűségnek örvendett. Az ananász édessége természetesen karamellizálódik a sütés során, így az ízek még jobban összeérnek. Ez a desszert ideális választás nyári összejövetelekre vagy egy könnyedebb, gyümölcsös édességként bármely alkalomra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
6 db Réteslap
400 g Friss vagy konzerv ananász
80 g Kristálycukor
50 g Zsemlemorzsa
1 tk. Fahéj
1 cs. Vaníliás cukor
50 g Kókuszreszelék
50 ml Olaj
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Ha konzerv ananászt használsz, csepegtesd le a felesleges levét. Ha friss ananászt használsz, hámozd meg és vágd apró kockákra.

    A konzerv ananász levét ne öntsd ki, felhasználhatod turmixokhoz vagy más desszertekhez. A friss ananász kiválasztásánál figyelj, hogy érett legyen, de ne túl puha.

    2

    Egy tálban keverd össze az ananászt, a cukrot, a fahéjat, a vaníliás cukrot és a kókuszreszeléket. Hagyd állni 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A 10 perc pihentetés alatt az ananász levet ereszt, ami még ízletesebbé teszi a tölteléket. Ha nem szereted a kókuszreszeléket, elhagyhatod vagy helyettesítheted darált dióval.

    3

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése nagyon fontos, hogy a rétes egyenletesen süljön. A sütőpapír megakadályozza, hogy a rétes leragadjon a tepsi aljára.

    4

    Teríts ki egy réteslapot egy tiszta konyharuhára, és kend meg vékonyan olajjal. Helyezz rá még egy réteslapot, és ismételd meg az olajozást.

    A réteslapok könnyen kiszáradnak, ezért fontos, hogy letakarva tartsd őket, amíg dolgozol velük. Az olajozás helyett használhatsz olvasztott vajat is, az még finomabb ízt ad.

    5

    Szórd meg a réteslapot zsemlemorzsával, majd egyenletesen oszlasd el rajta az ananászos keveréket.

    A zsemlemorzsa felszívja az ananász által eresztett nedvességet, így a rétes nem lesz ázott. Ne spórolj a töltelékkel, de azért hagyd el a széleket, hogy könnyen fel tudd tekerni.

    6

    A konyharuha segítségével tekerd fel a rétest óvatosan, majd helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire.

    A konyharuha segít egyenletesen feltekerni a rétest. Ne tekerd túl szorosan, mert akkor sütés közben szétrepedhet.

    7

    Kend meg a tetejét felvert tojással, majd süsd 30-35 percig, amíg aranybarnára sül.

    A felvert tojás szép színt ad a rétesnek. Ha nincs tojásod, megkenheted egy kis olvasztott vajjal is. Figyelj a sütési időre, mert a túl sok sütés kiszáríthatja a rétest.

    8

    Hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld fel és porcukorral megszórva vagy kókuszreszelékkel díszítve tálald.

    A rétes melegen a legfinomabb, de hagyd kicsit hűlni, mielőtt felszeleteled, különben széteshet. A porcukor és a kókuszreszelék csak a jéghegy csúcsa, kínálhatsz mellé vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot is.