Anarsa mákkal, aranybarna sütemények tálalva

Anarsa mákkal

Az anarsa, egy hagyományos magyar sütemény, különleges és finom választás reggelire vagy uzsonnára. A mák különleges íze tökéletesen illik a tésztához, így egy igazán ínycsiklandó édességet kapunk. Az anarsa története a magyar konyhába nyúlik vissza, ahol a hagyományos édes tészták mellett mindig is nagy szerepet kapott. A tészta puha és könnyű, a mák pedig karakteres ízt ad az ételnek. A sütemény jól variálható, akár dióval, túróval is elkészíthető.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Liszt
100 g Cukor
50 g Mák
100 g Vaj
100 g Tejföl
1 db Tojás
1 ek. Sütőpor
0.5 tk.
2 ek. Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsük elő a hozzávalókat: a vajat olvasszuk fel, a tojást üssük fel, a tejfölt és a vizet tálba mérjük. A mákot daráljuk finomra.

    A vajat ne olvaszd túl, csak annyi legyen, hogy könnyen elkeverhető legyen a tésztával.

    2

    Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót. Ezután adjuk hozzá a darált mákot és alaposan keverjük össze.

    A mákot alaposan keverjük el a száraz hozzávalókkal, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.

    3

    Ezután adjuk hozzá az előkészített vajat, tojást, tejfölt és vizet. Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima, rugalmas állagot nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis lisztet, hogy a tészta ne ragadjon.

    Ha a tészta túl lágy, érdemes egy pici lisztet még hozzáadni, de figyelj arra, hogy ne legyen túl száraz!

    4

    Formázzunk a tésztából kis golyókat, majd lapítsuk le őket enyhén. A golyókat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    Ha szeretnénk, egy kis pici mélyedést készíthetünk a golyók közepébe, hogy még szebbek legyenek sütés után.

    5

    180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, amíg a teteje enyhén aranybarna nem lesz.

    Mivel minden sütő más, érdemes az első 15 perc után ellenőrizni a sütést, hogy biztosan ne égjen meg a tészta.