A Aranygaluska egy igazi magyar desszert, amely az édes túrós töltelékkel tökéletesíti a puha tésztát. A galuskákat vaníliás cukorral és tojással ízesítik, majd finoman sült formában tálalják. Az aranybarna, ropogós kérge és a puha, édes belseje minden falatban egy igazi élményt ad. Az étel nemcsak ínycsiklandó, hanem különleges hangulatot is ad bármilyen étkezéshez.
Az Aranygaluska sok háztartásban az egyik legnépszerűbb édesség, és bár hagyományosan télen készítik, bármelyik évszakban tökéletes választás. Legyen szó egy családi rendezvényről, születésnapról vagy hétvégi édességről, az Aranygaluska biztosan elvarázsolja a vendégeket!
Az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.
A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a felfutott élesztőt, a tojásokat és a langyos vajat, majd sima tésztává dagasztjuk.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, amíg a duplájára nő.
A tésztát letakarhatjuk egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A meleg hely elősegíti a kelést.
A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Ha nincs pogácsaszaggatónk, használhatunk egy poharat is.
A diót összekeverjük a fahéjjal és vaníliás cukorral.
A dió helyett használhatunk mákot vagy kókuszreszeléket is.
A tészta korongokat egy kivajazott tepsibe rétegezzük, minden réteget megszórva a cukros dió keverékkel.
A tepsit alaposan vajazzuk ki, hogy az aranygaluska ne ragadjon le.
Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő függ a sütőtől, figyeljük a galuskát, és ha szükséges, takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje.
Vaníliasodóval tálaljuk.
A vaníliasodó helyett kínálhatunk hozzá baracklekvárt is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.