Hagyományos aranygaluska vaníliasodóval, diós rétegekkel és pihe-puha tésztával.

Aranygaluska

A Aranygaluska egy igazi magyar desszert, amely az édes túrós töltelékkel tökéletesíti a puha tésztát. A galuskákat vaníliás cukorral és tojással ízesítik, majd finoman sült formában tálalják. Az aranybarna, ropogós kérge és a puha, édes belseje minden falatban egy igazi élményt ad. Az étel nemcsak ínycsiklandó, hanem különleges hangulatot is ad bármilyen étkezéshez.

Az Aranygaluska sok háztartásban az egyik legnépszerűbb édesség, és bár hagyományosan télen készítik, bármelyik évszakban tökéletes választás. Legyen szó egy családi rendezvényről, születésnapról vagy hétvégi édességről, az Aranygaluska biztosan elvarázsolja a vendégeket!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
500 g Liszt
25 g Élesztő
100 g Cukor
250 ml Tej
100 g Vaj
2 db Tojás
1 csipet Info
150 g Dió
1 tk Fahéj
1 csomag Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    DióDió
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.

    2

    A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a felfutott élesztőt, a tojásokat és a langyos vajat, majd sima tésztává dagasztjuk.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.

    3

    A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, amíg a duplájára nő.

    A tésztát letakarhatjuk egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A meleg hely elősegíti a kelést.

    4

    A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

    Ha nincs pogácsaszaggatónk, használhatunk egy poharat is.

    5

    A diót összekeverjük a fahéjjal és vaníliás cukorral.

    A dió helyett használhatunk mákot vagy kókuszreszeléket is.

    6

    A tészta korongokat egy kivajazott tepsibe rétegezzük, minden réteget megszórva a cukros dió keverékkel.

    A tepsit alaposan vajazzuk ki, hogy az aranygaluska ne ragadjon le.

    7

    Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyeljük a galuskát, és ha szükséges, takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje.

    8

    Vaníliasodóval tálaljuk.

    A vaníliasodó helyett kínálhatunk hozzá baracklekvárt is.