Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, búzadarát, sütőport, cukrot, élesztőt és egy csipet sót.
A búzadara adja a jellegzetes textúrát az Atayef-nek, ne hagyd ki!
Öntsd hozzá a tejet és a vizet, majd keverd simára egy habverővel vagy botmixerrel, hogy csomómentes tésztát kapj.
A botmixerrel könnyebben elérheted a csomómentes állagot. Ha a tészta túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet.
Fedd le a tálat egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.
A pihentetés elengedhetetlen, hogy a tészta megkeljen és a palacsinták könnyűek legyenek.
Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon, és kend meg egy kevés olajjal.
A tapadásmentes serpenyő kulcsfontosságú, hogy a palacsinták ne ragadjanak le. Az olajat csak nagyon vékonyan kend el.
Önts egy kis adag tésztát a serpenyőbe, de ne fordítsd meg. Az Atayef-et csak az egyik oldalán kell sütni, amíg a felszíne buborékossá válik és megszilárdul.
A buborékok megjelenése és a felszín megszilárdulása jelzi, hogy a palacsinta elkészült. Ne süsd túl, mert kiszáradhat.
Amikor az alja aranybarna és a teteje már nem nyers, vedd ki a serpenyőből és tedd egy tányérra.
A kész palacsintákat takard le egy tiszta konyharuhával, hogy ne száradjanak ki, amíg a többi sül.
Ismételd meg a sütést a maradék tésztával, és közben szükség szerint kend meg a serpenyőt olajjal.
Figyelj oda, hogy a serpenyő hőmérséklete ne legyen túl magas, különben a palacsinták megégnek.
Töltsd meg az Atayef-et édes vagy sós töltelékkel, például dióval, pisztáciával vagy ricottával, majd hajtsd félbe és nyomd össze a széleit.
A töltelék legyen finomra aprítva, hogy könnyen lehessen vele tölteni a palacsintákat. A széleket alaposan nyomd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
Tálalás előtt locsold meg mézzel vagy sziruppal, és szórd meg aprított pisztáciával.
A méz vagy szirup ad egy édes, ragacsos bevonatot a palacsintáknak, a pisztácia pedig ropogós textúrát és finom ízt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.