Atsuage tofu yakitori nyársra húzva, szezámmal és zöldhagymával tálalva

Atsuage tofu yakitori – sült tofu

Történeti háttér: Az Atsuage tofu yakitori eredete a japán utcai ételek világából ered. Az „yakitori” eredetileg sült csirke nyársat jelent, de a vegetáriánus konyha térhódításával megjelentek a tofu alapú változatok is. Az atsuage tofu – ami előfőzött, majd sütött tofu – tökéletes alapanyaga ezeknek az ízletes falatoknak, mivel megtartja formáját és gazdag, krémes belseje jól harmonizál a szójaszószos pácokkal. Érzelmi felvezetés: Ahogy a tofu nyársak sercegnek a serpenyőben, és a szójaszósz karamellizálódik rajtuk, a konyhát áthatja az umami illata, ami azonnal étvágyat csinál. Technikai tanács: A tofu előzetes leitatása és a nyársak megfelelő átáztatása kulcsfontosságú a tökéletes állag és élmény eléréséhez. Felhasználói élmény: Ez az étel ideális gyors vacsorára, vagy akár előételként egy ázsiai ihletésű menü nyitányaként – gluténmentes szójaszósszal teljesen allergénmentesen is elkészíthető.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Atsuage tofu (sült tofu)
4 ek. Szójaszósz
2 ek. Mirin
1 ek. Cukor
1 ek. Szezámolaj
2 db Fokhagyma
1 tk. Gyömbér
1 db Zöldhagyma
1 ek. Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsd elő az összes hozzávalót. A tofu tömböket vágd kb. 2-3 cm-es kockákra, a fokhagymát és gyömbért reszeld le, a zöldhagymát karikázd fel.

    Ha a tofu nagyon nedves, papírtörlővel itasd le – így jobban pirul majd sütés közben!

    2

    Egy kis tálban keverd össze a szójaszószt, mirint, cukrot, szezámolajat, fokhagymát és gyömbért. Ez lesz a pác és mártás alapja.

    A szószt kóstold meg: ha édesebben szereted, adj még kevés cukrot vagy mirint!

    3

    A tofu kockákat fűzd fel bambusznyársakra óvatosan, hogy ne törjenek szét. Használhatsz fém nyársat is, ha van kéznél.

    A bambuszpálcákat áztasd be vízbe 10 percre, mielőtt használnád – így nem égnek meg a sütés során!

    4

    Egy serpenyőt melegíts fel közepes lángon kevés olajjal. Helyezd rá a tofu nyársakat, és süsd oldalanként kb. 2-3 percig, amíg aranybarna kéreg alakul ki rajtuk.

    Ne mozgasd túl korán – hagyd, hogy szépen megsüljön egyik oldal, majd csak utána fordítsd meg!

    5

    Amikor a tofu megsült, öntsd rá a szójaszószos mártást, és forgasd benne 1-2 percig, amíg kissé besűrűsödik és bevonja a tofut.

    Ne főzd túl a szószt, mert könnyen odakap – amint sűrűsödik, vedd le a tűzről!

    6

    Tálald frissen vágott zöldhagymával és szezámmaggal megszórva. Forrón, rizzsel vagy önmagában is remekül fogyasztható.

    A maradék szószt külön kis tálkában mellé is kínálhatod mártogatósnak!