Bacalhau com natas brokkolival tálalva, aranybarnára sült halas étel brokkolival

Bacalhau com natas brokkolival

A Bacalhau com Natas egy klasszikus portugál étel, amely a sós tőkehalat és a tejszínt elegyíti, gazdag ízvilágot teremtve. Az étel az 1800-as években vált népszerűvé, amikor a tőkehal, mint alapanyag, elterjedt a portugál konyhában. Az étel története azóta is tart, és a modern változatokban gyakran brokkolit is adnak hozzá, hogy a táplálóbb és egészségesebb legyen. Az étel minden falatja egy portugál ízélményt hoz el a konyhába.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Bacalhau (sózott tőkehal)
200 g Brokkoli
200 g Tejföl
100 ml Tejszín
2 gerezd Fokhagyma
50 g Vaj
1 db Hagyma
2 ek. Olívaolaj
0.5 tk.
0.5 tk. Bors
50 g Parmezán

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sózott tőkehalat alaposan áztassuk hideg vízben 12-24 órán keresztül, hogy a sót kimoshassuk. Cseréljük a vizet 3-4 óránként. Miután lecsöpögött, szálkamentesítsük és vágjuk kisebb darabokra.

    A tőkehalat minél tovább áztatjuk, annál kevésbé lesz sós, így a végén ízletesebb lesz az étel.

    2

    Közben a brokkolit szedjük rózsáira és főzzük sós vízben 5-6 percig, amíg megpuhul, de még roppanós marad. A főzés után szűrjük le és hagyjuk lecsöpögni.

    Ne főzd túl a brokkolit, hogy megőrizze szép zöld színét és vitaminjait!

    3

    A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. Egy serpenyőben olívaolajat és vajat hevítünk, majd üvegesre pirítjuk a hagymát és fokhagymát.

    Figyelj rá, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz. Ha kell, csökkentsd a hőmérsékletet.

    4

    Add hozzá a tőkehal darabokat a serpenyőbe és süsd 5-6 percig, amíg a hal átsül és szépen összeforrósodik a hagymás alapban.

    A halat ne süsd túl, hogy megőrízze puhaságát és szaftosságát.

    5

    Öntsd hozzá a tejfölt és a tejszínt, majd keverd el. Sóval, borssal ízesítsd, és főzd pár percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá egy kevés vizet vagy tejszínt, hogy könnyebben keverhető legyen.

    6

    Egy sütőtálat kenj ki vajjal, és helyezd bele a lecsöpögtetett brokkolit. Öntsd rá a halas-tejfölös szószt, majd reszelj rá parmezánt. Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 15-20 percig, amíg a teteje enyhén aranybarnára sül.

    A parmezán szépen megolvad és finom ropogós réteget képez a tetején.