Tandoor naan csípős változatban, korianderrel és csili porral

Tandoor naan csípős változatban

A Tandoori naan, egy hagyományos indiai étel, amely a tandoori kemencében készül, az indiai konyhaművészet alapdarabja. A csípős változat különleges karaktert ad a naanoknak, a friss koriander pedig egyedi frissességet biztosít. A naan készítése időigényes, de az eredmény megéri a fáradságot. Az indiai étkezések kísérőjeként a naan elengedhetetlen, és a csípős változat különleges pikánssággal gazdagítja a hagyományos indiai étkezéseket.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 25 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
10 g Élesztő
1 tk. Cukor
300 ml Meleg víz
100 g Jogurt
2 ek. Olaj
1 tk.
1 tk. Csili por
2 ek. Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg vízben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    Ne használj túl forró vizet, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Az ideális hőmérséklet körülbelül 37°C.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az élesztős keveréket, a joghurtot és az olajat. Keverd össze alaposan.

    A joghurt lágyítja a naan tésztáját, így finomabb és puhább lesz.

    3

    Gyúrd a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz, körülbelül 8-10 percig. Ha szükséges, adj hozzá egy kis lisztet.

    A tészta legyen puha, de ne ragadjon, ha túl ragadós, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    4

    Helyezd a tésztát egy enyhén olajozott tálba, fedd le, és hagyd pihenni 1-1,5 órán keresztül, hogy megkeljen.

    A tészta kelése során a meleg hely biztosítja a legjobb eredményt, ezért akár a sütőt is használhatod alacsony hőmérsékleten (kb. 30°C).

    5

    Miután megkelt, oszd a tésztát 6 egyenlő részre, formázz belőlük golyókat.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor nem lesz elég puha a naan belseje.

    6

    A golyókat egy lisztezett felületen nyújtsd ki, kb. 1 cm vastagságúra. Ha szeretnél csípős ízt, szórj a tésztára csiliporral, majd nyújtsd tovább.

    Használhatsz extra csili pelyheket is, hogy még intenzívebb legyen az íze.

    7

    Melegíts fel egy serpenyőt közepes hőmérsékleten, majd süsd meg a naanokat, mindkét oldalán 2-3 percig, amíg szép aranybarna és buborékos nem lesz.

    Használj tapadásmentes serpenyőt vagy öntöttvas serpenyőt, hogy a naanok ne ragadjanak le.

    8

    A megsült naanokat vedd ki a serpenyőből, és kend meg egy kis olvasztott vajjal, majd szórd meg friss korianderrel.

    A vaj segít, hogy a naanok extra puhákká és ínycsiklandóvá váljanak.