Bagna cauda di贸val, olasz sz贸sz t谩lalva friss z枚lds茅gekkel

Bagna cauda di贸val

A bagna cauda egy tradicion谩lis olasz sz贸sz, amely a Piemonti r茅gi贸b贸l sz谩rmazik. Eredetileg fokhagym谩val, ol铆vaolajjal 茅s szardell谩val k茅sz眉lt, de a di贸val k茅sz眉lt v谩ltozata egy 煤j, finom 铆zt ad a hagyom谩nyos recepthez. A bagna cauda az egyik legn茅pszer疟bb 茅tkez茅s el艖tti sz贸sz, amelyet gyakran friss z枚lds茅gekkel m谩rtanak. Az 茅tel egyedis茅ge abban rejlik, hogy a fokhagyma 茅s a di贸 finom egyens煤lya egy眉tt egy k眉l枚nleges, 铆nycsikland贸 茅lm茅nyt k铆n谩l.

El艖k茅sz眉let 15 perc
Elk茅sz铆t茅s 15 perc
Teljes 30 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozz谩val贸k

Adagok: 4
8 gerezd Fokhagyma
1 db Ancho chili paprika
1 db S谩rga hagyma
200 ml Ol铆vaolaj
50 g Vaj
50 g Di贸
1 tk. S贸
0.5 tk. Bors

Bev谩s谩rl贸 kos谩r ikon Bev谩s谩rl贸 lista (0)

    Allerg茅n inform谩ci贸
    Di贸Di贸
    TejTej

    Elk茅sz铆t茅si L茅p茅sek

    1

    A fokhagym谩t pucold meg 茅s v谩gd v茅kony szeletekre, a s谩rga hagym谩t is apr贸ra v谩gd.

    A fokhagyma v茅kony szeletel茅se seg铆t abban, hogy a sz贸szban mindenhol j贸l eloszoljanak az 铆zek.

    2

    A di贸t darabold fel apr贸ra, hogy jobban be tudja adni az 铆z茅t a sz贸szba.

    A di贸 finom ropog贸s text煤r谩t ad a sz贸sznak, de ha sim谩bb 谩llagot szeretn茅l, durv谩bb dar谩l谩st is v茅gezhetsz.

    3

    Egy serpeny艖ben meleg铆tsd az ol铆vaolajat 茅s a vajat k枚zepes l谩ngon, majd add hozz谩 a fokhagym谩t 茅s a hagym谩t. P谩rold 艖ket 3-5 percig, am铆g a hagyma 眉vegesedni kezd.

    A hagym谩k lass煤 p谩rol谩sa seg铆t abban, hogy a sz贸sz gazdagabb, 茅desebb 铆z疟 legyen.

    4

    Add hozz谩 a felapr铆tott di贸t 茅s az ancho chili paprik谩t a kever茅khez. Folyamatosan kevergetve p谩rold tov谩bbi 3 percig, hogy a di贸 茅s chili j贸l 枚sszekeveredjen a hagym谩s alapanyagokkal.

    A chili paprika meglep艖en finom f疟szert ad, de 眉gyelj arra, hogy ne legyen t煤l cs铆p艖s. K贸stold, 茅s ha sz眉ks茅ges, cs枚kkentsd a chili mennyis茅g茅t.

    5

    A sz贸szhoz s贸val 茅s borssal 铆zes铆tsd, 茅s forrald fel az eg茅szet. Ha t煤l s疟r疟v茅 v谩lna, egy kis v铆zzel h铆g铆thatod.

    A sz贸sz sima 茅s kr茅mes lesz, ha a di贸t j贸l elkevered az alapanyagokkal. Ha t煤l olajosnak 茅rzed, egy pici v铆zzel enyh铆theted.

    6

    Miut谩n a sz贸sz elk茅sz眉lt, t谩lald melegen, friss z枚lds茅gekkel, p茅ld谩ul r茅pa-, zeller- vagy uborkacs铆kokkal, amikbe m谩rtogatni lehet.

    A bagna cauda t谩lal谩sakor ne hagyd ki a z枚lds茅geket, mivel azok friss铆t艖 铆zt adnak a gazdag sz贸sznak.