Bagoong rizs tálalva mangóval

Bagoong rizs

A bagoong rizs egy népszerű filippínó étel, amely a fermentált garnélarák paszta intenzív umami ízét ötvözi a friss mangó édességével. A bagoong paszta hagyományosan a délkelet-ázsiai konyha egyik alapvető fűszere, amely évszázadok óta meghatározza a régió ízvilágát. Képzeld el, ahogy a sós és édes aromák tökéletes harmóniába olvadnak a pirított rizsben, miközben a mangó frissessége kiegyensúlyozza az étel karakteres ízét. A bagoong rizs tökéletes választás egy gyors és laktató ebédhez vagy vacsorához.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Főtt rizs
30 g Bagoong (fermentált garnélarák paszta)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 szál Zöldhagyma
2 db Tojás
150 g Sertéshús (opcionális)
1 db Mango
30 ml Olaj
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát és zöldhagymát. A mangót vágd vékony csíkokra. Ha sertéshúst is használsz, vágd kis kockákra.

    Készítsd elő az összes hozzávalót, mielőtt elkezdenéd a főzést, mert a bagoong rizs gyorsan elkészül.

    2

    Egy serpenyőben hevíts fel 15 ml olajat közepes lángon, majd üsd bele a tojásokat és készítsd el rántottának. Ha elkészült, tedd félre.

    A rántottát ne süsd túl szárazra, hagyd kicsit lágyra, mert a rizzsel összekeverve még tovább fog sülni.

    3

    A serpenyőbe önts további 15 ml olajat, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Pirítsd üvegesre 3-4 perc alatt.

    A hagymát és a fokhagymát addig pirítsd, amíg illatosak nem lesznek, de ne barnuljanak meg.

    4

    Ha sertéshúst használsz, add hozzá a serpenyőhöz, és pirítsd 5-6 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sertéshúst pirítsd addig, amíg ropogós nem lesz, ez ad egy különleges textúrát az ételnek.

    5

    Add hozzá a bagoong pasztát, és keverd el alaposan, hogy az aromák felszabaduljanak.

    A bagoong paszta nagyon intenzív ízű, ezért először kevesebbet adj hozzá, majd kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még.

    6

    Öntsd a főtt rizst a serpenyőbe, majd folyamatos keverés mellett süsd 3-4 percig, hogy a rizs jól átvegye az ízeket.

    A rizst óvatosan forgasd a többi hozzávalóval, hogy ne törjön össze. Használj előző napi rizst, mert az kevésbé ragacsos.

    7

    Add hozzá a korábban elkészített rántottát, és keverd bele a rizsbe. Ízesítsd fekete borssal.

    A fekete bors jól kiemeli a bagoong ízét. Használhatsz más fűszereket is, például chiliport, ha szereted a csípőset.

    8

    A kész rizst szórd meg frissen aprított zöldhagymával és tálald a mangócsíkokkal.

    A mangó édessége jól ellensúlyozza a bagoong sós ízét. Használhatsz más gyümölcsöket is, például ananászt.