Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz hőmérséklete legyen körülbelül 37°C, ami kézmelegnek felel meg. A túl forró víz elpusztítja az élesztőt.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
Használj jó minőségű olívaolajat, mert az íze érezhető lesz a kész focacciában.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
Ha nincs elég meleg a konyhában, a tésztát a sütőben is kelesztheted, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltál.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert akkor száraz lesz a focaccia.
A tésztára öntsd rá a Baileys-t és szórd meg vaníliás cukorral.
A Baileys mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha nem szereted a vaníliás cukrot, használhatsz sima kristálycukrot is.
A tészta szélét hajtsd fel, majd óvatosan nyomkodd bele a Baileys-t.
A felhajtott szélét alaposan nyomkodd le, hogy a Baileys ne folyjon ki sütés közben.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg a teteje. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A focaccia frissen a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is fogyasztható. Melegítsd meg tálalás előtt, hogy visszanyerje a frissességét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.