Bajra keksz, fahéjas ízzel és egy pohár tejjel.

Bajra keksz

A Bajra keksz egy hagyományos indiai édesség, amely a bajra liszt felhasználásával készül. A bajra, vagy más néven gyöngy köles, gazdag tápanyagokban, és az indiai konyhában gyakran alkalmazzák. A keksz egyszerű, de finom, és a fűszeres fahéj íze mellett a bajra liszt különleges textúrája adja a varázst. A Bajra keksz egészséges alternatívát kínál a hagyományos kekszekhez képest, és bármilyen alkalomra ideális desszert vagy uzsonna.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
1000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Bajra liszt
1 tk. Sütőpor
50 g Cukor
1 csipet
1 tk. Fahéj
100 g Hideg vaj
4 ek. Tej
1 cs. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (350°F). Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezz sütőpapírt.

    A sütő előmelegítése elengedhetetlen, hogy az első pillanattól kezdve egyenletesen süljön a keksz.

    2

    A bajra lisztet szitáld át egy nagy tálba, majd add hozzá a sütőport, a fahéjat, a sót és a cukrot. Keverd össze jól.

    A szita segít abban, hogy a liszt és a sütőpor jól eloszoljon, így a keksz könnyed és pillekönnyű lesz.

    3

    A hideg vajat kockázd fel és add hozzá a lisztes keverékhez. Kézzel vagy egy robotgéppel dolgozd el, amíg morzsás állagú nem lesz.

    Ne melegítsd fel a vajat, mert akkor nem fog megfelelően összeállni a tészta, és a keksz nem lesz olyan omlós.

    4

    Add hozzá a tejjel és a vaníliás cukrot, és dolgozd ki a tésztát, amíg egy puha, de nem ragadós állagot kapsz.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kis extra bajra lisztet, hogy könnyen formázható legyen.

    5

    A tésztát vágd fel kis darabokra és formálj belőle golyókat, majd lapítsd el őket egyenletes korongokká.

    Ha egyenletesebb kekszeket szeretnél, használhatsz sütőformát is.

    6

    Helyezd a kekszeket a sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd őket 12-15 percig, amíg enyhén aranybarnák nem lesznek.

    Ne hagyd túl sokáig a sütőben, mert akkor túl szárazak lesznek. Ellenőrizd őket 10 perc után, hogy még puha maradjon a belsejük.

    7

    Hagyd őket kihűlni, majd tálald egy pohár tejjel vagy egy csésze teával.

    A keksz melegen a legfinomabb, de hidegen is tökéletes nassolnivaló lesz.