Bakewell tart áfonyalekvárral, szeletekre vágva, mandulával megszórva

Bakewell tart áfonyalekvárral

A Bakewell tart egy tradicionális angol sütemény, amely Bakewell városából származik. A 19. században vált ismertté, amikor egy vendéglős véletlenül rosszul készítette el a receptet, és így született meg a lekváros, mandulás töltelékkel készült változat. Azóta klasszikussá vált az angol desszertek között, és gyakran készítik különböző lekvárokkal – jelen esetben áfonyával, ami izgalmas savasságot ad az édes, selymes mandulás krémhez. Ahogy a tészta roppan, a lekvár édesen szétárad a szájban, és a mandulás töltelék szaftos, vajas textúrája betölti az érzékeket. A sütés végére az egész házat betölti a vaj és mandula illata, amit az áfonya gyümölcsös frissessége tesz teljessé. A tökéletes Bakewell titka a jól előkészített omlós tészta és a töltelék arányai. Ha szeretnéd még ünnepibbé tenni, megszórhatod a kihűlt süteményt kevés porcukorral vagy mandulaforgáccsal. Kiváló délutáni teához, ünnepi desszertként vagy ajándékba csomagolva is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
2700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Liszt
100 g Vaj
50 g Porcukor
1 db Tojássárgája
2 ek. Hideg víz
120 g Áfonyalekvár
100 g Mandulaliszt
100 g Vaj (töltelékhez)
100 g Cukor (töltelékhez)
2 db Tojás
30 g Szeletelt mandula

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, porcukrot és a hideg, kockázott vajat morzsold össze kézzel vagy aprítógépben. Add hozzá a tojássárgáját és hideg vizet, majd gyúrd tésztává. Csomagold fóliába és tedd hűtőbe 30 percre.

    Ne gyúrd túl a tésztát – amint összeáll, állj meg, így omlósabb lesz a végeredmény.

    2

    A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, és bélelj ki vele egy 22 cm átmérőjű piteformát. Szurkáld meg villával az alját, majd tedd vissza hűtőbe 15 percre.

    A hűtés segít abban, hogy sütés közben ne zsugorodjon össze a tészta.

    3

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd elősütve 10 percig. Vedd ki, kend meg az alját áfonyalekvárral, és hagyd kicsit hűlni.

    Ne kenj túl vastag réteget a lekvárból – különben eláztathatja a tésztát.

    4

    Készítsd el a tölteléket: habosítsd ki a puha vajat a cukorral, majd egyenként keverd hozzá a tojásokat. Végül add hozzá a mandulalisztet, és keverd simára.

    Ne verjük túl a krémet – csak simára keverjük, hogy sűrű és kenhető maradjon.

    5

    Kanalazd a mandulás tölteléket az áfonyalekvár tetejére, egyengesd el, majd szórd meg szeletelt mandulával.

    Használj spatulát a teteje simításához, így egyenletesen sül majd meg.

    6

    Süsd 170°C-ra visszavett sütőben 30–35 percig, amíg a töltelék megemelkedik és aranybarna lesz. Hűtsd ki, majd szeleteld.

    A sütemény akkor van kész, ha a közepe enyhén rugalmas, de nem remegős – ne süsd túl!