Először is, készítsd elő a tésztát. Ha házilag készíted, nyújtsd ki a leveles tésztát, hogy a piteformába illeszkedjen. Ha kész tésztát használsz, akkor csak fektetheted a formába. Ügyelj arra, hogy a széleit jól nyomkodd le, hogy ne emelkedjenek fel a sütés során.
Ne aggódj, ha a tészta esetleg kicsit összetörik, a töltelék úgyis szépen elfedi majd!
A formába tett tésztát tedd előmelegített 180°C-os sütőbe, és süsd 10-12 percig, amíg a szélei enyhén aranybarnára nem sülnek. Ha kész, vedd ki, és hagyd kihűlni.
A tészta megpirulása fontos, hogy ropogós legyen, és ne puhuljon meg a tölteléktől.
Amíg a tészta hűl, készítsd el a mandulás tölteléket. Egy tálban keverd össze a mandulát, a cukrot, a tojásokat, a puha vajat, a citromhéjat és a citromlét. Adjuk hozzá a lisztet is, és keverd simára a masszát.
A citromhéj és a citromlé frissítő ízt ad a süteménynek, így ne hagyd ki, még akkor sem, ha a recept másképp is működne.
A kész mandulás tölteléket öntsd a készre sült tésztára, majd kanalazd a málna lekvárt a tetejére. Használj egy kis kanalat, hogy a lekvár egyenletesen eloszoljon.
A málna lekvár enyhe savanykássága tökéletesen kiegészíti a mandulás tölteléket. Ha szeretnéd, próbálj más gyümölcslekvárokat is, például áfonyát.
Tedd vissza a tálat a sütőbe, és süsd további 20-25 percig, vagy amíg a töltelék szép aranybarna színt kap, és a pite teteje szépen megemelkedik.
Ne süsd túl, hogy a töltelék még puha maradjon. A sütési idő a sütőtől függően változhat!
Mialatt a tart hűl, készítsd el a citromkrémet. A tejszínt egy tálban verd fel, amíg lágy habot nem kapsz. A citromlé és egy kevés cukor hozzáadásával gazdagíthatod az ízeket.
A tejszín legyen hideg, így könnyebben felverhető lesz. Ha nincs kéznél tejszín, használhatsz mascarponét is.
A tartot tálalás előtt tejszínhabbal és citromkrémmel díszítsd. Így a savanykás citrom és a mandula gazdag ízei még inkább kiemelkednek.
A citromkrémhez egy kis citromhéjat is szórhatsz, hogy még frissebb legyen a sütemény.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.