Bakewell tart citromkrémmel, mandulás töltelékkel és lekvárral

Bakewell tart citromkrémmel

A Bakewell tart egy klasszikus brit sütemény, amely eredetileg mandulás töltelékkel készült. Az idő múlásával egyre több változata létezik, de a legnépszerűbbek közé tartozik a citromkrémes változat. A tartot friss és könnyed ízvilág jellemzi, amely tökéletesen harmonizál a mandula gazdag, diós ízével. Az édesség leginkább tea mellett vagy egyéb ünnepi alkalmak során fogyasztják, és bármelyik vendégség méltó fogása lehet. Az édes és savanykás ízek keveréke garantáltan elvarázsol mindenkit.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Tészta (leveles)
100 g Mandula
100 g Cukor
2 db Tojás
100 g Vaj
2 ek. Citruslé (citrom)
1 tk. Citromhéj
50 g Liszt
100 g Lekvár (málna)
100 ml Tejszín

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Először is, készítsd elő a tésztát. Ha házilag készíted, nyújtsd ki a leveles tésztát, hogy a piteformába illeszkedjen. Ha kész tésztát használsz, akkor csak fektetheted a formába. Ügyelj arra, hogy a széleit jól nyomkodd le, hogy ne emelkedjenek fel a sütés során.

    Ne aggódj, ha a tészta esetleg kicsit összetörik, a töltelék úgyis szépen elfedi majd!

    2

    A formába tett tésztát tedd előmelegített 180°C-os sütőbe, és süsd 10-12 percig, amíg a szélei enyhén aranybarnára nem sülnek. Ha kész, vedd ki, és hagyd kihűlni.

    A tészta megpirulása fontos, hogy ropogós legyen, és ne puhuljon meg a tölteléktől.

    3

    Amíg a tészta hűl, készítsd el a mandulás tölteléket. Egy tálban keverd össze a mandulát, a cukrot, a tojásokat, a puha vajat, a citromhéjat és a citromlét. Adjuk hozzá a lisztet is, és keverd simára a masszát.

    A citromhéj és a citromlé frissítő ízt ad a süteménynek, így ne hagyd ki, még akkor sem, ha a recept másképp is működne.

    4

    A kész mandulás tölteléket öntsd a készre sült tésztára, majd kanalazd a málna lekvárt a tetejére. Használj egy kis kanalat, hogy a lekvár egyenletesen eloszoljon.

    A málna lekvár enyhe savanykássága tökéletesen kiegészíti a mandulás tölteléket. Ha szeretnéd, próbálj más gyümölcslekvárokat is, például áfonyát.

    5

    Tedd vissza a tálat a sütőbe, és süsd további 20-25 percig, vagy amíg a töltelék szép aranybarna színt kap, és a pite teteje szépen megemelkedik.

    Ne süsd túl, hogy a töltelék még puha maradjon. A sütési idő a sütőtől függően változhat!

    6

    Mialatt a tart hűl, készítsd el a citromkrémet. A tejszínt egy tálban verd fel, amíg lágy habot nem kapsz. A citromlé és egy kevés cukor hozzáadásával gazdagíthatod az ízeket.

    A tejszín legyen hideg, így könnyebben felverhető lesz. Ha nincs kéznél tejszín, használhatsz mascarponét is.

    7

    A tartot tálalás előtt tejszínhabbal és citromkrémmel díszítsd. Így a savanykás citrom és a mandula gazdag ízei még inkább kiemelkednek.

    A citromkrémhez egy kis citromhéjat is szórhatsz, hogy még frissebb legyen a sütemény.