Bakewell tart cseresznyelekvárral, mandulás tésztával, aranybarnára sült pite

Bakewell tart cseresznyelekvárral

A Bakewell tart egy híres brit édesség, amely a Bakewell városáról kapta a nevét. Az étel gazdag mandulás tésztával és édes lekvárral készül, a tetején pedig egy sima mandulás keverékkel. Az édességnek több változata is létezik, de az egyik legismertebb a cseresznyelekváros változat. A tart kívül ropogós, belül pedig puha, gazdag ízű. A Bakewell tartot gyakran kínálják kávé mellé, de tökéletes választás egy délutáni teázáshoz is. Az angol konyha klasszikusa, amely mindig elnyeri a vendégek tetszését.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
150 g Vaj
100 g Cukor
2 db Tojás
100 g Mandulaliszt
150 g Cseresznyelekvár
1 tk. Sütőpor
1 tk. Vanília kivonat
0.5 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet és a sót szitáld át egy tálba. Add hozzá a vajat, és dolgozd össze a két kezed segítségével, hogy morzsalékos állagot kapj.

    A hideg vaj segít abban, hogy a tészta omlós maradjon. Ne dolgozd túl, hogy ne legyen kemény a tészta.

    2

    Add hozzá a cukrot és egy tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg egyneművé válik. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy könnyebben formálható legyen.

    Ne használj túl sok vizet, mert akkor a tészta túl lágy lesz, és nehezen tudod kinyújtani.

    3

    A tésztát nyújtsd ki egy lisztezett felületen, és béleld ki vele a piteformát. A formát tedd hűtőbe 15 percre pihenni.

    Ha a tészta ragad, akkor egy kis liszttel enyhítheted a problémát, de figyelj arra, hogy ne használj túl sokat, hogy a tészta ne legyen kemény.

    4

    Egy tálban keverd össze a mandulalisztet, a sütőport, a cukrot, a vanília kivonatot és a tojásokat. Jól keverd össze, hogy homogén masszát kapj.

    A mandulaliszt gazdag ízt ad a tésztának, de ne használj túl sokat, mert akkor a tészta túl sűrű lehet.

    5

    Tedd a cseresznyelekvárt a tészta közepére, és egyenletesen oszlasd el. Ezután öntsd rá a mandulás keveréket.

    A lekvárt érdemes egy kanál segítségével simára kenni, hogy mindenhol egyenletesen oszoljék el.

    6

    Süsd a tartot 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.

    Figyeld a sütési időt, mert minden sütő más, és a tart teteje hamar megbarnulhat. Ha szükséges, 20 perc után ellenőrizd.