Bakewell tart karamellás töltelékkel, mandulával díszítve

Bakewell tart karamellás töltelékkel

A Bakewell tart egy klasszikus brit édesség, amely mandulás töltelékkel és lekvárral készül. Eredetileg Bakewell városából származik, és gyorsan népszerűvé vált az Egyesült Királyságban. A karamellás töltelék változat különlegessége, hogy a klasszikus sütemény ízét egy édes és gazdag karamellás réteggel egészíti ki. Az édesség a teázások és kávézások ideális kísérője, és minden falata egy igazi élvezet.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
1 db Tészta (leveles tészta)
150 g Mandulaliszt
100 g Cukor
100 g Vaj
2 db Tojás
1 cs. Vaníliás cukor
1 ek. Citromlé
100 ml Karamellás szirup
2 ek. Cseresznye lekvár
50 g Szeletelt mandula

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A leveles tésztát nyújtsd ki, és béleld ki vele a piteformát. Nyújtás után a tésztát villával szurkáld meg, hogy sütés közben ne pufogjon fel.

    Ha a tészta túl vastag, könnyen megpuhul, de ha túl vékony, akkor könnyen elszakadhat. Az egyenletes nyújtásra figyelj!

    2

    Előmelegített sütőben 180 °C-on 10 percig süsd vakon (azaz súlyokkal vagy babbal a tésztára rakva), hogy ne púposodjon fel, majd vedd ki a sütőből.

    A vakon sütés segít, hogy a tészta ne legyen nyers és vizes a töltelék miatt.

    3

    A vajat olvaszd fel, majd keverd hozzá a cukrot, mandulalisztet, vaníliás cukrot, tojásokat és citromlét. Keverd simára, hogy homogén tölteléket kapj.

    Ügyelj arra, hogy ne legyenek csomók a töltelékben, mert azok zavarhatják a tészta krémességét.

    4

    A karamellás szirupot a lekvárral együtt keverd simára, majd kend el a már megsült tésztán. Ezután öntsd rá a mandulás tölteléket.

    Ha szeretnéd, a karamellás szirupot saját magad is elkészítheted, de egy jó minőségű boltit is használhatsz.

    5

    A tésztát visszahelyezve a sütőbe, süsd további 20-25 percig, amíg a töltelék aranybarnára nem pirul.

    Sütés közben figyeld, hogy a töltelék ne égjen meg. Ha túl gyorsan pirulna, takard le alufóliával.

    6

    Miután a sütemény kész, hagyd teljesen kihűlni. Tálald szeletelve, mandulával díszítve.

    Ha extra édes ízt szeretnél, szórhatsz a tetejére porcukrot is.