Balaleet kardamommal, csirkehússal, rizssel és korianderrel tálalva

Balaleet kardamommal

A balaleet egy klasszikus közel-keleti étel, amely gazdag fűszerezéssel, általában csirkehússal és rizssel készül. A kardamom és a koriander a fűszerezés kulcselemei, amelyek egyedülálló, aromás ízvilágot adnak az ételnek. Eredetileg az arab országokban vált népszerűvé, és mára világszerte ismert. A gazdag fűszerek, mint a fahéj és szegfűszeg, tökéletes harmóniában működnek a csirkehússal és a rizsszemekkel, így egy igazi ízorgiát nyújtanak az étkezőknek.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkehús
2 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 ek. Kardamom
200 g Rizs
1 tk. Fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg)
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 csipet Bors
1 csokor Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkehúst vágd kisebb kockákra, és sózd, borsozd meg. A hagymát, fokhagymát apróra vágd.

    A csirkehús könnyebben átsül, ha egy kicsit bepácolod a fűszerekkel, akár egy fél órát is hagyhatod pihenni.

    2

    Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg a csirkehúst minden oldalról aranybarnára.

    A hús pirítása során érdemes a hőmérsékletet közepes szinten tartani, hogy ne égjen meg.

    3

    Add hozzá a hagymát és fokhagymát, és pirítsd tovább 2-3 percig, amíg üvegesek lesznek.

    A hagyma pirításakor alacsonyabb hőmérsékleten dolgozz, hogy elkerüld a keserű ízek kialakulását.

    4

    Szórd hozzá a kardamomot és a fűszerkeveréket (fahéj, szegfűszeg), majd keverd össze jól, hogy a fűszerek feloldódjanak.

    A kardamom egy erőteljes fűszer, ezért ne használd túl sokat – egy kis csipet is elegendő.

    5

    Tedd hozzá a rizst, és keverd jól, hogy a rizsszemek is átvegye a fűszereket. Ezután önts fel 400 ml vizet, és hagyd főzni 15-20 percig, amíg a rizs megpuhul.

    A rizs fűszeres vízben való főzése különleges ízt ad neki, ne hagyd ki ezt a lépést!

    6

    Tálalás előtt friss korianderrel szórd meg a kész ételt, és fogyaszd melegen.

    A koriander frissessége kiemeli a fűszeres ízeket és segít a leves gazdagabb textúrájában.