Banános diótorta mascarpone krémmel és dióval díszítve

Banános diótorta

A banán és a dió klasszikus párosítása egy régóta kedvelt kombináció a sütemények világában. Az érett banánok természetes édessége és a dió kellemes ropogóssága tökéletes harmóniát alkot ebben a tortában. Ez a recept különösen népszerű az őszi és téli hónapokban, amikor a fűszeres sütemények igazán jól esnek egy csésze forró ital mellé. A mascarponés krém könnyedsége pedig igazán ellenállhatatlanná teszi ezt a desszertet.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
250 g Finomliszt
100 g Darált dió
150 g Kristálycukor
50 g Barnacukor
1 cs. Sütőpor
1 tk. Szódabikarbóna
1 tk. Fahéj
1 csipet
3 db Tojás
2 db Érett banán
120 ml Napraforgóolaj
1 cs. Vaníliás cukor
100 ml Tej
80 g Porcukor
200 ml Tejszín
250 g Mascarpone
50 g Aprított dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vajazz ki egy 22 cm-es tortaformát, és béleld ki sütőpapírral.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a torta leragadjon, és könnyebben ki tudd venni a formából.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a sót és a darált diót.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a sütőpor és a szódabikarbóna egyenletesen eloszoljon.

    3

    Egy másik edényben verd fel a tojásokat a kristálycukorral és a barnacukorral, majd add hozzá az olajat és a vaníliás cukrot.

    A tojásokat addig verd, amíg habos és világos nem lesz, ezáltal a torta könnyebb és levegősebb lesz.

    4

    Pépesítsd az érett banánokat, és keverd a tojásos keverékhez.

    Minél érettebb a banán, annál édesebb és ízletesebb lesz a torta. A banánt villával törd össze, vagy használd botmixert.

    5

    Lassan adagold hozzá a száraz hozzávalókat a banános keverékhez, és keverd simára.

    Ne keverd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a torta. Csak addig keverd, amíg a száraz hozzávalók el nem vegyülnek.

    6

    Öntsd a tésztát az előkészített tortaformába, és süsd 35-40 percig, vagy amíg a tűpróba tiszta eredményt nem ad.

    A tűpróbát a torta közepébe szúrva végezd el. Ha a tűre nem ragad tészta, akkor a torta megsült. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    7

    Amíg a torta sül, készítsd el a tejszínes krémet: verd fel a tejszínt, majd keverd hozzá a mascarponét és a porcukrot.

    A tejszínt hidegen verd fel, hogy kemény habot kapj. A mascarponét és a porcukrot óvatosan keverd hozzá, hogy a krém ne essen össze.

    8

    Hagyd a tortát teljesen kihűlni, majd egyenletesen kend rá a tejszínes mascarpone krémet.

    Ha a torta még meleg, a krém megolvad. Használj habzsákot a krém felviteléhez, hogy egyenletesebb legyen.

    9

    Szórd meg aprított dióval és vékony banánszeletekkel, majd hűtsd további 1 órán át.

    A diót pirítsd meg sütőben, hogy intenzívebb legyen az íze. A banánszeleteket locsold meg citromlével, hogy ne barnuljanak meg.

    10

    Szeletelve tálald, és élvezd a puha, dióval gazdagított banántorta ízét!

    A tortát egy éles, vékony pengéjű késsel szeleteld, hogy ne törjön össze.