Banános naan kenyér tálalva

Banános naan

A naan hagyományosan indiai étel, de édes változataiban rengeteg lehetőség rejlik. A banános naan egy ilyen kreatív fúzió, amely a klasszikus kenyérformát ötvözi az érett banán édes, krémes textúrájával. A konyha megtelik a piruló naan és az édes banán illatával – igazán otthonos érzés. A puha tésztában rejtőző gyümölcstöltelék minden harapásnál meglepetést okoz. Tipp: az érett, de nem túlérett banán a legjobb ehhez a recepthez – könnyen pépesíthető, de még tartja magát. A sütéshez elengedhetetlen a forró, száraz serpenyő, így lesz tökéletesen pirult és levegős a naan. Tökéletes választás egy különleges reggelihez, brunchhoz vagy akár desszertként is – egy kevés fahéjas cukorral vagy juharsziruppal tovább fokozhatod az élményt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
10 g Cukor
5 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
150 g Érett banán
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az alapanyagokat: a banánt hámozd meg, majd villával törd pépesre egy kis tálban. Ez lesz a naan édes tölteléke.

    Érdemes a banánt teljesen pépesre törni, hogy könnyen el lehessen oszlatni a tésztán.

    2

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a búzalisztet, a szárított élesztőt, a cukrot és a sót. Ez biztosítja a tészta megfelelő szerkezetét.

    Fontos, hogy a szárított élesztőt alaposan elkeverd a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tészta.

    3

    Add hozzá a joghurtot, olívaolajat és a langyos vizet a száraz keverékhez. Keverd össze, majd kezdd el gyúrni.

    A víz legyen langyos, ne forró, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt. A joghurt és olívaolaj puhábbá teszi a tésztát.

    4

    Gyúrd a tésztát kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Tipp: ha túl ragadós, kis liszttel korrigálhatsz rajta.

    A tészta gyúrása kulcsfontosságú a jó állag eléréséhez. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a tészta kiszáradhat.

    5

    Takard le a tésztát, és keleszd meleg helyen 1 óráig, vagy amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg pár percig melegítettél, majd kikapcsoltad. A lényeg, hogy huzatmentes és meleg legyen.

    6

    Ha megkelt, oszd 6 egyenlő részre, formálj gombócokat, majd nyújtsd ki ovális alakúra kb. 0,5 cm vastagra.

    A gombócok legyenek egyforma méretűek, hogy a naanok egyenletesen süljenek meg.

    7

    A kinyújtott naan egyik felére kanalazz egy adag tört banánt, majd hajtsd rá a másik felét, és óvatosan nyújtsd ki újra egy kicsit, hogy a töltelék eloszoljon.

    Ne tegyél túl sok tölteléket a naanba, mert kifolyhat sütés közben.

    8

    Melegíts fel egy száraz serpenyőt közepes hőfokon. Tedd bele a naan-t, és süsd 1-2 percig, amíg buborékosodik és pirulni kezd.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a naant. Ha túl gyorsan pirul, vedd lejjebb a hőfokot.

    9

    Fordítsd meg, és süsd további 1 percig. Ha barna foltok jelennek meg a felületén, készen van.

    Óvatosan fordítsd meg a naant, hogy ne szakadjon el.

    10

    A kész naanokat még forrón kend meg olvasztott vajjal, majd tálald frissen. Magában is finom, de egy kis fahéjas mézzel még különlegesebb!

    A vajtól a naan még puhább és ízletesebb lesz. Ne spórolj vele!