Először is készítsd el a tésztát. Egy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt és a cukrot. Add hozzá a meleg vizet, és jól dolgozd el, amíg sima tésztát kapsz.
Fontos, hogy a víz ne legyen túl forró, mert az megölheti az élesztőt. Langyos víz legyen.
Tedd a tésztát egy lisztezett felületre, és gyúrd addig, amíg rugalmas és sima nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kis lisztet.
Ha a tészta túl kemény, egy kevés vizet is hozzáadhatsz.
Takard le a tésztát egy nedves konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán keresztül, amíg a térfogata megduplázódik.
A kelesztéshez fontos, hogy meleg helyen hagyd pihenni a tésztát, hogy szépen megkeljen.
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A marhahúst apróra vágd fel, a hagymát és fokhagymát finomra szeleteld.
A hús darabolásakor figyelj arra, hogy apró kockákra vágd, hogy könnyen be tudj tölteni minden gombócba.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és pirítsd meg benne a hagymát és a fokhagymát. Ha illatosak, add hozzá a marhahúst, sót, borsot, és pirítsd meg.
A hús pirítása közben ügyelj rá, hogy ne legyen túl magas a hőfok, hogy a hús ne égjen meg.
Add hozzá a vizet, és főzd a húsos keveréket alacsony hőmérsékleten, amíg a hús megpuhul, és a lé elpárolog. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis sót és borsot.
Ha a keverék túl száraz, adj hozzá még egy kevés vizet, hogy ne égjen meg a hús.
A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő darabra, formázz belőlük kis golyókat, majd nyújtsd ki őket kör alakúra.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, hogy a töltelék ne szivárogjon ki belőle.
Minden tésztakorong közepére helyezz egy kis adag marhahúsos tölteléket, majd formázd gombóccá. A széleket alaposan zárd össze, hogy ne nyíljon szét főzés közben.
A gombócokat a tészta széleit jól meg kell csípni, hogy szép zárt formát kapjanak.
Gőzöld a gombócokat egy gőzölő edényben 20-25 percig, amíg megpuhulnak és a tészta átsül.
Ne zsúfolj túl sok gombócot a gőzölőbe, mert nem tudják szabadon megemelkedni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.