Bánh Bao zöldségekkel, gőzölve, friss korianderrel díszítve

Bánh Bao zöldségekkel

A Bánh Bao egy hagyományos ázsiai étel, amelyet általában húsos töltelékkel készítenek, de a vegetáriánus verzióban a zöldségek adják a tölteléket. A gőzölés módszere segít a tésztának, hogy puha és szaftos legyen, míg a zöldségek frissek és ropogósak maradnak. Az étel a délkelet-ázsiai konyhákban különösen népszerű, és sok változatban elkészíthető, akár hússal, akár növényi alapú töltelékkel.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra 10 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Búzaliszt
7 g Élesztő
1 ek. Cukor
120 ml Meleg víz
1 ek. Növényi olaj
0.5 tk.
100 g Káposzta
1 db Sárgarépa
50 g Shiitake gomba
1 szál Tavaszi hagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, cukrot, sót és élesztőt egy nagy tálba tedd, majd keverd össze. Add hozzá a meleg vizet és az olajat, majd dagaszd meg a tésztát. Hagyd pihenni meleg helyen kb. 1 órán át, hogy megkeljen.

    A víznek langyosnak kell lennie, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. Ne használj túl forró vizet, mert az megöli az élesztőt.

    2

    Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket. A káposztát és a sárgarépát vágd vékony csíkokra, a shiitake gombát pedig apróra szeleteld.

    A gomba íze kiemelkedő lesz a töltelékben, így választhatod a legfrissebb gombát a legjobb ízélmény érdekében.

    3

    Egy serpenyőben melegíts fel egy evőkanál növényi olajat, és kezdd el párolni a fokhagymát, tavaszi hagymát, sárgarépát és káposztát. Párold őket 5-7 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

    Ne párold túl a zöldségeket, mert akkor elveszíthetik friss roppanós textúrájukat. A cél, hogy egy kis roppanós állagot megtartsanak.

    4

    Add hozzá a shiitake gombát és a szójaszószt. Keverd jól össze, majd főzd további 2-3 percig, hogy minden íz összeérjen.

    A szójaszósz gazdag umami ízt ad a tölteléknek, de ha nem szeretnéd túl sósra, csökkentsd a mennyiséget.

    5

    Miután a tészta megkelt, formálj belőle kis golyókat, majd egyesével nyújtsd őket vékony körökre. A közepükbe tedd a kész zöldséges tölteléket, majd formázz belőlük kis gombócokat, és zárd le őket alul.

    A tészta vékonyra nyújtása lehetővé teszi, hogy a gombócok könnyen párolódjanak és ne legyenek túl vastagok.

    6

    A gombócokat egy gőzölő kosárban párold 15-20 percig, amíg a tészta átpuhul és megkel.

    Ne tedd túl közel a gombócokat egymáshoz a gőzölés közben, hogy ne ragadjanak össze.

    7

    Miután elkészültek, tálald friss korianderrel, és kínáld szószokkal, mint szójaszósz vagy egy kis sriracha.

    A friss koriander különleges frissességet ad a bánh bao-nak, és kiemeli az ízeket.