Bánh Cam – hagyományos vietnámi szezámmagos sütemény

Bánh Cam

A Bánh Cam egy népszerű vietnámi sütemény, amelyet főként utcai árusok kínálnak. Ez a ropogós, szezámmagos golyó kívül aranybarna és roppanós, belül pedig édes vörösbab töltelékkel van megtöltve. A tészta enyhén rágós textúrája és a finoman pirított szezámmag különleges ízvilágot ad neki. Ha szereted az ázsiai desszerteket, ezt az autentikus vietnámi édességet mindenképp érdemes kipróbálni!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Rizsliszt
50 g Tápiókaliszt
150 ml Víz
50 g Cukor
100 ml Kókusztej
20 g Szezámmag
200 g Édes vörösbabpaszta
1 csipet
5 g Élesztő
500 ml Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis lábosban melegítsd fel a vizet a cukorral, amíg teljesen feloldódik, majd hagyd langyosra hűlni.

    Fontos, hogy a víz ne legyen túl forró, amikor hozzáadjuk az élesztőt, mert az elpusztíthatja azt.

    2

    Egy tálban keverd össze a rizslisztet, a tápiókalisztet, az élesztőt és a sót.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az élesztő egyenletesen oszljon el.

    3

    Lassan add hozzá a cukros vizet és a kókusztejet, majd keverd simára, amíg egy rugalmas tésztát kapsz.

    A folyadékot fokozatosan adagold, hogy elkerüld a csomósodást. A tészta állaga ragacsos, de formázható legyen.

    4

    Takard le a tálat, és hagyd pihenni a tésztát 1 órán át, hogy az élesztő dolgozhasson.

    A tésztát meleg helyen pihentesd, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A pihentetés alatt a tészta kissé megemelkedik.

    5

    Oszd a tésztát kisebb golyókra, majd mindegyik közepébe tegyél egy kanálnyi édes vörösbabpasztát.

    A tésztát lisztezett felületen könnyebb formázni. A töltelék ne legyen túl sok, hogy a golyókat könnyen le lehessen zárni.

    6

    Zárd össze a tésztát, formázz belőle kis golyókat, majd hempergesd meg szezámmagban.

    A golyókat alaposan zárd le, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki. A szezámmag egyenletesen fedje be a golyókat.

    7

    Melegítsd fel az olajat közepes hőmérsékletre, majd süsd a bánh cam golyókat aranybarnára, kb. 4-5 perc alatt.

    Az olaj hőmérsékletét tartsd egyenletesen, hogy a golyók ne égjenek meg kívül, de belül is átsüljenek. Ne süss túl sok golyót egyszerre, mert az lehűti az olajat.

    8

    Szedd ki a süteményeket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassa, majd hagyd kicsit hűlni.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a sütemények kevésbé lesznek zsírosak.

    9

    Tálald frissen, ropogósan, és élvezd ezt az autentikus vietnámi édességet!

    A bánh cam a legfinomabb frissen, amikor a tészta ropogós, a töltelék pedig még meleg.