Barackos rétes frissen sütve

Barackos rétes

A barackos rétes a magyar konyha egyik klasszikus desszertje, amely az őszibarack frissességét és a leveles tészta ropogósságát ötvözi. Ez a recept tökéletes választás nyári napokra, amikor a barack szezonja van, de bármilyen alkalomra remek desszertként szolgálhat. Az egyszerű elkészítés és az ízletes eredmény garantáltan mindenkit elvarázsol.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
260 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 csomag Leveles tészta
500 g Őszibarack
80 g Cukor
1 cs. Vaníliás cukor
2 ek. Citromlé
50 g Zsemlemorzsa
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg az őszibarackokat, hámozd meg, távolítsd el a magjukat, és vágd apró darabokra. Csepegtesd meg citromlével, hogy megőrizze frissességét.

    A barackok hámozásához forrázd le őket néhány másodpercre, majd tedd hideg vízbe. A héjuk ezután könnyen lehúzható. A citromlé segít megőrizni a barackok színét és ízét.

    2

    Egy tálban keverd össze az őszibarackot a cukorral és a vaníliás cukorral. Hagyd állni néhány percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha a barack nagyon érett, csökkentsd a cukor mennyiségét. A vaníliás cukor helyett használhatsz vanília kivonatot is.

    3

    A leveles tésztát terítsd ki egy lisztezett felületen, majd nyújtsd vékonyra.

    A leveles tésztát hidegen tartsd, amíg nem használod. Ha túlmelegszik, nehéz lesz vele dolgozni. Ne nyújtsd túl vékonyra, mert könnyen elszakadhat.

    4

    Szórj zsemlemorzsát a tészta közepére, hogy felszívja a barack levét sütés közben. Egyenletesen oszd el a barackos tölteléket a tészta közepén.

    A zsemlemorzsa helyett használhatsz darált kekszet vagy mandulalisztet is. Ne tegyél túl sok tölteléket, mert a rétes szétrepedhet sütés közben.

    5

    Hajtsd rá a tészta széleit a töltelékre, majd fordítsd meg úgy, hogy az illesztés alul legyen. Kend meg a tetejét felvert tojással.

    A tojás helyett használhatsz tejjel elkevert cukrot is a tetejére, ami szép színt ad a rétesnek. A tészta széleit alaposan nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a rétest 25-30 percig, amíg aranybarnára sül.

    A sütési idő függ a sütő típusától. Figyeld a rétest sütés közben, és ha túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    7

    Hagyd hűlni, mielőtt felszeleteled. Porcukorral meghintve és friss barackkal díszítve tálald.

    A rétes melegen és hidegen is finom. Tálalás előtt szórd meg porcukorral, és díszítsd friss barackkal vagy tejszínhabbal.