Basundi kókusztejjel, sűrű, krémes tejdesszert, mandulával és sáfránnyal díszítve

Basundi kókusztejjel

A basundi egy klasszikus indiai desszert, amelyet tejből, cukorból és fűszerekből készítenek. A desszert eredete a dél-indiai konyhában található, de az évek során világszerte ismertté vált. A kókusztej hozzáadása új dimenziót ad ennek a gazdag ételnek, és a mandula és sáfrány díszítése kiemeli a desszert egyedülálló ízét. A basundi egy tökéletes desszert, amely különleges alkalmakra és étkezésekhez egyaránt ideális.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 ml Tej
200 ml Kókusztej
100 g Cukor
50 g Mandula
2 ek. Kaszióra
0.25 tk. Sáfrány
1 ek. Rózsavíz
4 g Friss kardamom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet és a kókusztejet egy közepes lábasban keverd össze, majd kezd el lassan melegíteni.

    Használj friss kókusztejet, hogy gazdagabb ízt kapj. A tejet alacsony hőmérsékleten melegítsd, hogy elkerüld a kiforrást.

    2

    Add hozzá a cukrot és a sáfrányt a tejhez, majd folyamatosan keverd, hogy a cukor feloldódjon.

    A sáfrányt egy kis vízben először áztasd be, hogy intenzívebb ízt és színt adjon a desszertnek.

    3

    Tedd bele a kardamomot, és hagyd, hogy a fűszerek egyesüljenek a tejjel.

    Ha nincs friss kardamomod, használhatsz őrölt kardamomot is, de az íze enyhébb lesz.

    4

    Főzd a keveréket közepes lángon, időnként keverve, amíg a folyadék mennyisége körülbelül felére csökken.

    A keveréket figyelmesen keverd, hogy elkerüld a leégést, és a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.

    5

    Add hozzá a mandulát és a kasziórát, majd főzd további 10 percig, amíg a krém gazdag állagú lesz.

    A mandulát piríthatod egy serpenyőben, hogy ropogósabbá váljon, mielőtt hozzáadod a tejhez.

    6

    Miután elérte a kívánt állagot, vedd le a tűzről, és adj hozzá egy kis rózsavizet a végső ízesítéshez.

    A rózsavíz friss és virágos aromát ad a desszertnek, így ideális egy ilyen gazdag ételhez.

    7

    Tálald melegen vagy hűtve, és díszítsd friss mandulával és egy kis sáfránnyal a tetején.

    Ha szereted a hideg desszerteket, a basundi jól hűtve is finom, így ideális lehet előre készíteni egy étkezéshez.