Basundi sáfránnyal, indiai tejdesszert mandulával és pistáciával

Basundi sáfránnyal

A basundi egy tradicionális indiai desszert, amelyet tejből, cukorból és fűszerekből készítenek. Eredetileg a tűzhelyen lassú tűzön főzve készítik, hogy a tej gazdag, krémes állagot kapjon. A sáfránnyal készült változata különleges ízt ad az ételnek, amely tökéletes választás ünnepi alkalmakkor. Az ételt gyakran mandulával és pistáciával díszítik, amelyek egyedülálló textúrát és ízt adnak a desszertnek.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 50 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 l Tej
100 g Cukor
1 tk. Fahéj
1 csipet Sáfrány
50 g Mandula (durvára vágva)
50 g Pistácia (durvára vágva)
50 ml Tejszín

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy lábasban kezdjük el melegíteni a tejet közepes hőmérsékleten. Amikor a tej elkezd felforrni, csökkentsük a hőt, és hagyjuk, hogy a tej lassan forrjon tovább.

    A tej ne forrjon túl gyorsan, mert akkor könnyen kifuthat a lábasból.

    2

    A sáfrányt egy kis vízben áztassuk be, hogy a színét és ízét teljes mértékben ki tudja adni. Ezt adjuk hozzá a tejhez, mikor az már forrni kezdett.

    A sáfrány intenzív színt és ízt ad, így fontos, hogy ne hagyjuk ki. Ne túl sok vizet használjunk, hogy a sáfrány ne hígítsa el a tejet.

    3

    Folyamatosan kevergessük a tejet, amíg kb. egyharmadára csökken, és sűrűsödni kezd. Ez körülbelül 30-40 percet vehet igénybe.

    Ne hagyjuk a tejet felügyelet nélkül, mert könnyen leéghet. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá egy kis tejszínt.

    4

    Amikor a tej megfelelő sűrűségű, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat, majd keverjük simára. Ekkor adjuk hozzá a tejszínt is, hogy még krémesebb legyen.

    A cukor és a fahéj mennyiségét ízlés szerint szabályozhatjuk. Ha szeretjük édesebben, nyugodtan adjunk hozzá még egy kevés cukrot.

    5

    Főzzük még pár percig, hogy minden összetevő jól összeérjen, majd vegyük le a tűzről.

    Ha szeretnénk, egy kevés reszelt citromhéjat is hozzáadhatunk a végén, hogy frissítse az ízeket.

    6

    Tálalás előtt szórjuk meg a kész basundit durvára vágott mandulával és pistáciával. Tálaljuk langyosan vagy hidegen, ízlés szerint.

    A friss fűszerek és a durvára vágott mandula, pistácia hozzáadása gazdagítja az ételt, de használhatunk más fűszereket is, mint a szegfűszeg vagy a kardamom.