BBQ fĂŒstölt csĂŒlök tĂĄlalva

BBQ fĂŒstölt csĂŒlök

A BBQ fĂŒstölt csĂŒlök az egyik legĂ­zesebb Ă©s leglaktatĂłbb grillfogĂĄs, amelyet a magyar Ă©s amerikai BBQ hagyomĂĄnyok is nagyra Ă©rtĂ©kelnek. A sörben fƑzĂ©s puhĂĄvĂĄ Ă©s szaftossĂĄ teszi a hĂșst, miközben a BBQ mĂĄz Ă©des-fĂŒstös Ă­zt kölcsönöz neki. A fĂŒstölt csĂŒlök eredetileg a nĂ©met Ă©s közĂ©p-eurĂłpai konyhĂĄk kedvelt Ă©tele volt, de az amerikai BBQ technikĂĄk rĂ©vĂ©n egy igazĂĄn kĂŒlönleges grillezett fogĂĄssĂĄ vĂĄlt. Tipp: Ha mĂ©g intenzĂ­vebb fĂŒstös Ă­zt szeretnĂ©l, fĂŒstölƑfĂĄval kĂ©szĂ­tsd a grillben, Ă­gy az aromĂĄk mĂ©g mĂ©lyebbĂ© vĂĄlnak!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 Ăłra 20 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 1500 g FĂŒstölt sertĂ©scsĂŒlök
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 tk. Fekete bors
⭕ 1 tk. Fokhagymapor
⭕ 2 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 2 ek. Barna cukor
⭕ 2 ek. Worcestershire szósz
⭕ 200 ml BBQ szósz
⭕ 50 ml Almaecet
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 500 ml Sör

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    SzĂłjaSzĂłja
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A fĂŒstölt csĂŒlköt alaposan mosd meg hideg vĂ­zzel, majd ĂĄztasd be legalĂĄbb 2 ĂłrĂĄra, hogy a sĂłtartalmĂĄt kissĂ© csökkentsd.

    Ha nagyon sĂłs a csĂŒlök, akĂĄr egy Ă©jszakĂĄn ĂĄt is ĂĄztathatod, többször cserĂ©lve a vizet.

    2

    Egy nagy lĂĄbasba helyezd a csĂŒlköt, önts rĂĄ 500 ml sört, majd adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet, hogy a folyadĂ©k ellepje. Forrald fel, majd lassĂș tƱzön fƑzd kb. 2 ĂłrĂĄn ĂĄt, hogy a hĂșs megpuhuljon.

    A sör nem csak Ă­zt ad a csĂŒlöknek, de segĂ­t a hĂșs puhĂ­tĂĄsĂĄban is. HasznĂĄlj vilĂĄgos sört a legjobb eredmĂ©ny Ă©rdekĂ©ben. A fƑzĂ©si idƑ fĂŒgg a csĂŒlök mĂ©retĂ©tƑl, ellenƑrizd a puhasĂĄgĂĄt villĂĄval.

    3

    Egy kis tĂĄlban keverd össze a sĂłt, borsot, fokhagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt Ă©s barna cukrot.

    A fƱszerek mennyisĂ©gĂ©t Ă­zlĂ©s szerint ĂĄllĂ­tsd be. A fĂŒstölt paprika kĂŒlönösen jĂłl illik a csĂŒlökhöz.

    4

    Vedd ki a csĂŒlköt a fƑzƑlĂ©bƑl, Ă©s hagyd kissĂ© kihƱlni. Majd dörzsöld be a fƱszerkeverĂ©kkel Ă©s kend meg olĂ­vaolajjal.

    A kihƱlĂ©s azĂ©rt fontos, hogy ne Ă©gesd meg a kezed, miközben fƱszerezed. Az olĂ­vaolaj segĂ­t a fƱszerek tapadĂĄsĂĄban Ă©s a bƑr ropogĂłsabbĂĄ tĂ©telĂ©ben.

    5

    MelegĂ­tsd elƑ a grillt közepes hƑmĂ©rsĂ©kletre (kb. 180°C). Ha faszenes grillt hasznĂĄlsz, kĂ©szĂ­ts indirekt sĂŒtĂ©si zĂłnĂĄt.

    Az indirekt sĂŒtĂ©s azĂ©rt fontos, hogy a csĂŒlök ne Ă©gjen meg, hanem egyenletesen sĂŒljön ĂĄt.

    6

    Helyezd a csĂŒlköt a grillre, Ă©s sĂŒsd 30 percig, idƑnkĂ©nt forgatva, hogy egyenletesen ĂĄtsĂŒljön.

    A forgatĂĄs segĂ­t abban, hogy a csĂŒlök minden oldala egyformĂĄn sĂŒljön.

    7

    Egy kis edĂ©nyben keverd össze az almaecetet Ă©s a Worcestershire szĂłszt, majd kend be vele a hĂșst az utolsĂł 15 percben.

    Az almaecet Ă©s a Worcestershire szĂłsz savanykĂĄs Ă­zt ad a csĂŒlöknek, ami remekĂŒl kiegĂ©szĂ­ti a fĂŒstös Ă©s Ă©des Ă­zeket.

    8

    Az utolsĂł 10 percben kend meg a csĂŒlköt BBQ szĂłsszal, Ă©s sĂŒsd tovĂĄbb, hogy a mĂĄz kissĂ© karamellizĂĄlĂłdjon.

    A BBQ szĂłsz a vĂ©gsƑ Ă­zkorona. VĂĄlaszd a kedvencedet, Ă©s figyelj, hogy ne Ă©gjen meg.

    9

    Vedd le a csĂŒlköt a grillrƑl, Ă©s hagyd pihenni legalĂĄbb 15 percig. Így a hĂșs szaftos marad Ă©s az Ă­zek összeĂ©rnek.

    A pihentetĂ©s elengedhetetlen ahhoz, hogy a hĂșs szaftos maradjon.

    10

    Szeleteld fel a csĂŒlköt, Ă©s tĂĄlald sĂŒlt burgonyĂĄval vagy friss salĂĄtĂĄval.

    A csĂŒlök szeletelĂ©sekor ĂŒgyelj, hogy a bƑre ropogĂłs maradjon. KĂ­nĂĄlj mellĂ© mustĂĄrt vagy tormĂĄt.