BBQ grillezett eper tálalva

BBQ grillezett eper

A grillezett eper egy különleges BBQ fogás, amely a gyümölcs természetes édességét ötvözi a füstös és karamellizált jegyekkel. Az eper magas cukortartalma miatt könnyen karamellizálódik, és a grill hője még intenzívebbé teszi az ízét. A grillezett gyümölcsök népszerűek a mediterrán és ázsiai konyhákban, ahol gyakran kombinálják őket mézes, citrusos és fűszeres marinádokkal. Ebben a receptben a füstölt paprika és a fahéj izgalmas mélységet ad az eper friss édességének, míg a vanília lágyabbá teszi az ízvilágot. Ez a recept tökéletes választás egy nyári grillparti különlegességeként, de akár önálló desszertként is tálalható. Ha még különlegesebb ízélményre vágysz, próbáld meg vaníliafagyival vagy görög joghurttal tálalni!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 2 perc
Teljes 12 perc
160 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Friss eper
40 g Méz
20 ml Olvasztott vaj
30 ml Friss narancslé
1 tk. Fahéj
1 tk. Vanília kivonat
0.5 tk. Füstölt paprika
30 g Aprított mandula (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg az epreket, távolítsd el a zöld részüket, és ha nagyobb szemekkel dolgozol, vágd félbe őket.

    A félbevágott eprek jobban átveszik a marinád ízét, és könnyebben grillezhetők.

    2

    Egy tálban keverd össze a mézet, az olvasztott vajat, a friss narancslevet, a fahéjat, a vanília kivonatot és a füstölt paprikát. Ez adja meg az eper gazdag, édes és enyhén füstös ízét.

    A füstölt paprika helyett használhatsz egy csipetnyi chiliport is, ha pikánsabb ízvilágot szeretnél.

    3

    Óvatosan forgasd bele az epreket az elkészített keverékbe, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az ízek jól beszívódjanak.

    Ne hagyd az epreket túl sokáig a marinádban, mert megpuhulnak.

    4

    Forrósítsd fel a grillt közepes-magas hőfokon. Ha szükséges, használj grillrácsot vagy nyársakat, hogy az eprek könnyebben kezelhetők legyenek.

    A grillrács használata megakadályozza, hogy az eprek a rácsok közé essenek. A nyársak pedig segítenek a forgatásban.

    5

    Helyezd az epreket a grillrácsra vagy nyársakra felfűzve, és süsd 1-2 percig, amíg enyhén karamellizáltak lesznek, de ne hagyd túl sokáig, mert könnyen megpuhulnak.

    Figyelj oda, hogy ne égjenek meg az eprek. A karamellizált külső pont elég, ne süsd tovább!

    6

    Tálalás előtt locsold meg a maradék mézes keverékkel, és ha szeretnéd, szórd meg aprított mandulával a ropogós textúráért.

    A grillezett epret vaníliafagylalttal is tálalhatod, hogy még különlegesebb legyen a desszert.