BBQ grillezett tofu tálalva

BBQ grillezett tofu

A grillezett tofu az egyik legnépszerűbb vegán grillfogás, amely tökéletes alternatívát nyújt a húsételek helyett. A szójaszószos, füstölt paprikás pác mélyebb ízt ad a tofunak, míg a BBQ szósz karamellizált füstös réteget hoz létre a grillen. Ez a recept nemcsak vegetáriánusok és vegánok számára ideális, hanem mindenkinek, aki szeretne kipróbálni egy ízletes és tápláló növényi alapú grillételt. Az egyszerű elkészítés mellett a tofu kiválóan magába szívja az ízeket, így garantáltan szaftos és ízletes marad. Tökéletes nyári grillezésekhez, saláták mellé vagy akár egy tál rizs kiegészítéseként.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
240 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Kemény tofu
3 ek. Olívaolaj
5 ek. BBQ szósz
2 ek. Szójaszósz
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Friss gyömbér
1 ek. Friss koriander
1 tk. Füstölt paprika
1 csipet
1 csipet Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A tofut vágd kb. 1 cm vastag szeletekre, majd egy konyharuha vagy papírtörlő segítségével óvatosan nyomkodd ki belőle a felesleges nedvességet.

    A tofu víztartalmának eltávolítása nagyon fontos, hogy a tofu jobban magába szívja a pácot és ropogósabb legyen a grillen. Ha van rá időd, csomagold a tofut konyharuhába, és helyezz rá egy nehezéket 30 percre.

    2

    Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, a szójaszószt, az apróra vágott fokhagymát, a reszelt gyömbért, a füstölt paprikát, a sót és a borsot. Ez lesz a pácoló keverék.

    A pác ízesítésénél bátran kísérletezz! Adhatsz hozzá egy kis juharszirupot a karamellizált hatásért, vagy egy kis sriracha szószt a pikáns ízért.

    3

    A tofuszeleteket tedd egy lapos tálba, és ecset segítségével kend meg őket a pácoló keverékkel. Hagyd állni legalább 15 percig, hogy az ízek jól beszívódjanak.

    A legjobb eredmény érdekében forgasd meg a tofut a pácban, hogy minden oldalát befedje. Ha több időd van, hagyd a tofut a hűtőben pácolódni akár több órán át is.

    4

    Melegítsd elő a grillt közepes-magas hőfokra. Ha rácsos grillt használsz, kend be vékonyan olajjal, hogy a tofu ne ragadjon le.

    A grillrács olajozásához használhatsz egy olajspray-t vagy egy olajba mártott papírtörlőt. Figyelj, hogy ne használj túl sok olajat, mert az lángra lobbanhat.

    5

    Helyezd a tofuszeleteket a grillre, és süsd oldalanként 4-5 percig, amíg aranybarna grillcsíkokat kapnak és kissé ropogós külsőt fejlesztenek.

    Ne nyomkodd a tofut a grillen, mert elveszítheti a nedvességtartalmát. Hagyd, hogy magától süljön, és csak akkor fordítsd meg, ha már könnyen elválik a rácstól.

    6

    A grillezés utolsó percében kend meg a tofut BBQ szósszal, majd süsd még 1 percig, hogy a szósz kissé karamellizálódjon.

    A BBQ szószt ne kend fel túl korán, mert megéghet. Az utolsó percben történő felkenés biztosítja, hogy a szósz karamellizálódjon, de ne égjen meg.

    7

    Vedd le a tofut a grillről, és tálalás előtt szórd meg friss korianderrel. Melegen tálald, akár köretként, akár önálló fogásként.

    A koriander helyett használhatsz más friss fűszernövényeket is, például petrezselymet vagy metélőhagymát. A grillezett tofut tálalhatod salátával, rizzsel vagy grillezett zöldségekkel.