A szilvákat kimagozzuk és apróra vágjuk. Ha aszalt szilvát használunk, előtte áztassuk be forró vízbe 5 percre, majd vágjuk apróra.
Az aszalt szilva áztatása azért fontos, hogy puhább legyen és könnyebben lehessen vele dolgozni.
Egy közepes méretű serpenyőben keverjük össze a BBQ szószt, a szilvát, a barnacukrot, az almaecetet, a füstölt paprikát, a reszelt gyömbért, a fokhagyma port és a hagyma port.
Ha nincs barnacukrod, használhatsz helyette mézet vagy sima kristálycukrot is, de a barnacukor mélyebb ízt ad.
Közepes lángon főzzük 7-10 percig, amíg a szilva megpuhul és a szósz besűrűsödik.
Figyelj, hogy ne égjen le! Időnként keverd meg.
Adjuk hozzá a szezámmagot és a szezámolajat, majd keverjük jól össze.
A szezámmag pirítva még intenzívebb ízt ad a szósznak.
Botmixerrel pürésítsük a szószt, hogy sima állagot kapjunk. Ízesítsük sóval és fekete borssal.
Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is, de vigyázz, mert a forró szósz fröcskölhet.
Hagyjuk kissé hűlni, majd tálaljuk sült húsok, grillezett zöldségek vagy sült krumpli mellé.
A szósz hűtőben tárolva néhány napig eláll.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.