A basmati rizst alaposan öblítsük le, majd áztassuk 30 percig hideg vízben. A tofut darabokra vágjuk és joghurtban, kurkumában, köményben, paprikában és sóban pácoljuk 1 órán keresztül.
A rizst mindig jól öblítsük le, hogy a kemikáliák eltűnjenek és a rizs szép, szemcsés maradjon a főzés végén.
A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk. A gyömbért reszeljük le. A friss koriandert és mentát aprítsuk fel.
A koriander és menta friss ízt ad a biryaninak. Ha nem találunk frisset, használhatunk szárított változatot is.
Egy nagy lábasban, olívaolajon pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát és gyömbért, amíg a hagyma üveges nem lesz.
Ne pirítsuk túl a hagymát, mert akkor keserűvé válik. Az üveges állapot a cél, hogy enyhe édes ízt adjon.
Adjuk hozzá a tofut, és pirítsuk 5-10 percig, hogy a tofu minden oldala megpiruljon.
A tofut pirítva gazdagabb ízt ad a biryaninak, és segít abban, hogy szaftosabb maradjon.
Adjuk hozzá a fűszereket (kömény, fahéj, szegfűszeg, lestyán, kurkuma) és keverjük alaposan össze. Főzzük tovább 5 percig.
A fűszerek pirítása során az illatuk előjön, és jobban felszabadítják az aromájukat.
Ezután adjuk hozzá a tejet és a joghurtot, keverjük jól össze, és főzzük 10-15 percig, amíg a tofu megpuhul.
A tej és joghurt kombinációja selymes, krémes állagot ad a biryaninak.
Közben a rizst forrásban lévő sós vízben főzzük meg al dente állagra, majd leszűrjük.
A rizst sose főzzük túl, mert a biryani végén, a kész ételben párolódni fog, és akkor lesz tökéletes állagú.
Egy nagy tálban, rétegezzük a rizst és a tofus keveréket. Az utolsó réteg rizs legyen, majd szórjuk meg friss korianderrel és mentával.
A rétegezésnél ügyeljünk arra, hogy a rizs és tofu egyenletesen eloszoljon.
Takarjuk le és pároljuk 10-15 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
A párolás során az ízek még jobban összeérnek, és a rizs felszívja a gazdag fűszeres szószt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.