Biryani tofuval gazdag, fűszeres tofuval és basmati rizzsel, friss korianderrel és mentával díszítve.

Biryani tofuval

A Biryani tofuval egy ínycsiklandó vegetáriánus étel, amely az ízek és a fűszerek tökéletes kombinációja. Eredetileg az indiai konyhában vált népszerűvé, és a tofu remek alternatívája a húsnak, megőrizve a hagyományos biryani gazdag ízvilágát. A tofu gyorsan átsül a gazdag, fűszeres szószban, míg a friss fűszerek kiemelik az étel ízét.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Basmati rizs
250 g Tofu
2 db Hagyma
4 gerezd Fokhagyma
3 cm Friss gyömbér
150 ml Joghurt
100 ml Tej
1 cs. Friss koriander
1 cs. Friss menta
1 tk. Kömény
1 cs. Fahéj
2 db Szegfűszeg
1 tk. Lestyán
1 tk. Kurkumapor
2 ek. Paprika
1 tk.
3 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A basmati rizst alaposan öblítsük le, majd áztassuk 30 percig hideg vízben. A tofut darabokra vágjuk és joghurtban, kurkumában, köményben, paprikában és sóban pácoljuk 1 órán keresztül.

    A rizst mindig jól öblítsük le, hogy a kemikáliák eltűnjenek és a rizs szép, szemcsés maradjon a főzés végén.

    2

    A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk. A gyömbért reszeljük le. A friss koriandert és mentát aprítsuk fel.

    A koriander és menta friss ízt ad a biryaninak. Ha nem találunk frisset, használhatunk szárított változatot is.

    3

    Egy nagy lábasban, olívaolajon pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát és gyömbért, amíg a hagyma üveges nem lesz.

    Ne pirítsuk túl a hagymát, mert akkor keserűvé válik. Az üveges állapot a cél, hogy enyhe édes ízt adjon.

    4

    Adjuk hozzá a tofut, és pirítsuk 5-10 percig, hogy a tofu minden oldala megpiruljon.

    A tofut pirítva gazdagabb ízt ad a biryaninak, és segít abban, hogy szaftosabb maradjon.

    5

    Adjuk hozzá a fűszereket (kömény, fahéj, szegfűszeg, lestyán, kurkuma) és keverjük alaposan össze. Főzzük tovább 5 percig.

    A fűszerek pirítása során az illatuk előjön, és jobban felszabadítják az aromájukat.

    6

    Ezután adjuk hozzá a tejet és a joghurtot, keverjük jól össze, és főzzük 10-15 percig, amíg a tofu megpuhul.

    A tej és joghurt kombinációja selymes, krémes állagot ad a biryaninak.

    7

    Közben a rizst forrásban lévő sós vízben főzzük meg al dente állagra, majd leszűrjük.

    A rizst sose főzzük túl, mert a biryani végén, a kész ételben párolódni fog, és akkor lesz tökéletes állagú.

    8

    Egy nagy tálban, rétegezzük a rizst és a tofus keveréket. Az utolsó réteg rizs legyen, majd szórjuk meg friss korianderrel és mentával.

    A rétegezésnél ügyeljünk arra, hogy a rizs és tofu egyenletesen eloszoljon.

    9

    Takarjuk le és pároljuk 10-15 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    A párolás során az ízek még jobban összeérnek, és a rizs felszívja a gazdag fűszeres szószt.