Blueberry Doughnut tálalva porcukorral

Blueberry Doughnut

A Blueberry Doughnut egy igazán különleges amerikai édesség, amely az áfonya frissességét ötvözi a puha, könnyed fánkkal. Az áfonya természetes édessége és a szaftos tészta tökéletes harmóniát alkot, így minden harapásban gyümölcsös élmény vár. Az Egyesült Államokban különösen népszerű a reggelizőhelyeken és kávézókban, ahol gyakran frissen sütik és porcukorral tálalják. Ha szereted az ízletes, töltött süteményeket, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 1 óra 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 óra 20 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Kristálycukor
7 g Száraz élesztő
1 csipet
250 ml Meleg tej
2 db Tojás
50 g Vaj
1 tk. Vaníliakivonat
150 g Áfonya
100 g Áfonya lekvár
100 g Porcukor
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.

    Győződj meg róla, hogy az élesztő friss, különben a tészta nem fog megfelelően megkelni.

    2

    Add hozzá a meleg tejet, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd kezdd el összedolgozni a tésztát.

    A tej ne legyen forró, csak meleg, hogy ne ölje meg az élesztőt.

    3

    Olvaszd meg a vajat, és fokozatosan adagold a tésztához, miközben folyamatosan gyúrod, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.

    A vajat lassan adagold, hogy a tészta megfelelően fel tudja venni.

    4

    Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális a 25-30°C közötti hőmérséklet.

    5

    Közben mosd meg az áfonyát, és keverd össze az áfonya lekvárral, hogy egy finom tölteléket kapj.

    Ha nincs áfonya lekvárod, használhatsz más gyümölcslekvárt is, vagy akár friss áfonyát kevés cukorral felfőzve.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd egy nagyobb pohárral vagy kiszúróval vágj belőle köröket.

    A tészta ne legyen túl vékony, mert akkor a töltelék kifolyhat sütés közben.

    7

    A tésztakorongok közepére tegyél egy kis kanál áfonyás tölteléket, majd helyezz rá egy másik tésztakorongot és nyomkodd össze a széleit.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Használhatsz egy villát is a lezáráshoz.

    8

    Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.

    Fontos, hogy az olaj elég meleg legyen, különben a fánkok megszívják magukat olajjal.

    9

    Süsd a töltött fánkokat 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek.

    Ne tedd túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat.

    10

    A megsült fánkokat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok nem lesznek túl zsírosak.

    11

    Szórd meg bőségesen porcukorral, és melegen tálald.

    A porcukor jobban tapad a még meleg fánkokra.