Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.
Győződj meg róla, hogy az élesztő friss, különben a tészta nem fog megfelelően megkelni.
Add hozzá a meleg tejet, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd kezdd el összedolgozni a tésztát.
A tej ne legyen forró, csak meleg, hogy ne ölje meg az élesztőt.
Olvaszd meg a vajat, és fokozatosan adagold a tésztához, miközben folyamatosan gyúrod, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.
A vajat lassan adagold, hogy a tészta megfelelően fel tudja venni.
Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális a 25-30°C közötti hőmérséklet.
Közben mosd meg az áfonyát, és keverd össze az áfonya lekvárral, hogy egy finom tölteléket kapj.
Ha nincs áfonya lekvárod, használhatsz más gyümölcslekvárt is, vagy akár friss áfonyát kevés cukorral felfőzve.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd egy nagyobb pohárral vagy kiszúróval vágj belőle köröket.
A tészta ne legyen túl vékony, mert akkor a töltelék kifolyhat sütés közben.
A tésztakorongok közepére tegyél egy kis kanál áfonyás tölteléket, majd helyezz rá egy másik tésztakorongot és nyomkodd össze a széleit.
A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Használhatsz egy villát is a lezáráshoz.
Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.
Fontos, hogy az olaj elég meleg legyen, különben a fánkok megszívják magukat olajjal.
Süsd a töltött fánkokat 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek.
Ne tedd túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat.
A megsült fánkokat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok nem lesznek túl zsírosak.
Szórd meg bőségesen porcukorral, és melegen tálald.
A porcukor jobban tapad a még meleg fánkokra.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.