Borsós-mintás raita tálalva, friss mentával és borsóval díszítve

Borsós-mintás raita

A raita az indiai konyha egyik alappillére, amely frissítő hatásával tökéletes kísérője a fűszeres, pikáns ételeknek. A borsós-mintás raita különösen népszerű a könnyű, zöldséges ételek kiegészítéseként. Eredetileg friss joghurttal és különböző fűszerekkel készítik, azonban minden egyes régióban egyedi variációkat találhatunk. A borsó és menta kombinációja igazi frissességet hoz, miközben a joghurt simogatóan lágy textúrája segít enyhíteni a fűszeres ételek erőteljességét. A friss citrom és fokhagyma különleges ízt ad, amely tökéletesen illeszkedik a tradicionális indiai étkezésekhez. A borsós-mintás raita az egyik legnépszerűbb választás, hiszen könnyen elkészíthető, friss és egészséges kiegészítője minden étkezésnek.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 7 perc
Teljes 17 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Friss borsó
250 ml Joghurt
1 csokor Friss menta
1 ek. Citruslé
1 gerezd Fokhagyma
0.5 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A borsót egy kis lábasban tedd fel főzni egy kevés vízben, amíg megpuhul. Ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe. Amikor elkészült, szűrd le, és hagyd kihűlni.

    Ne főzd túl a borsót, hogy ne veszítse el friss zöld színét. Ha gyorsítani szeretnéd a folyamatot, hideg víz alá öntheted a borsót, hogy leállítsd a főzést.

    2

    A joghurtot öntsd egy tálba, és keverd simára. Add hozzá a friss citromlevet, majd reszeld bele a fokhagymát. Keverd jól össze, hogy az ízek elkeveredjenek.

    A fokhagyma finomabb ízét a reszelés hozza ki a legjobban, így ne aprítsd túl durván.

    3

    A kihűlt borsót add a joghurtos keverékhez, majd finoman keverd össze. A menta leveleit vágd apróra, és szórd a keverékbe.

    A friss menta igazi ízrobbanást ad a raitának. Ha nem találsz friss mentát, használhatsz szárított változatot is, de a friss az igazi.

    4

    Ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal. Kóstold meg, és ha szükséges, állítsd be az ízeket a saját ízlésed szerint.

    Ha pikánsabb ízt szeretnél, egy csipetnyi chiliport is hozzáadhatsz a raitához.

    5

    Tálalás előtt tedd a raitát a hűtőbe legalább 30 percre, hogy az ízek összeérjenek. Frissen is finom, de hűtve még ízletesebb lesz.

    A raita tökéletesen illik minden indiai ételhez, például biryanihoz vagy curryhez.