Borsos-mustáros pogácsa tálalva

Borsos-mustáros pogácsa

A borsos-mustáros pogácsa egy különleges változata a hagyományos magyar pogácsának, amelyben a fekete bors csípős aromája és a mustár pikáns íze tökéletesen harmonizálnak. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új verzió egy igazán izgalmas, fűszeres ízvilágot kínál, amely tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé. Ha még karakteresebb ízvilágot szeretnél, próbáld ki füstölt sajttal vagy frissen aprított zöldfűszerekkel gazdagítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
1 tk. Fekete bors
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
2 ek. Mustár
100 g Reszelt sajt
1 db Tetejére tojás
0.5 tk. Tetejére fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és a frissen őrölt fekete borsot, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vajat gyorsan kell elmorzsolni a liszttel, hogy ne olvadjon meg.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt, a mustárt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.

    4

    Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A keléshez a legjobb hely a sütő, amit előzőleg pár percig melegítettél, majd kikapcsoltad.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás során a tészta levelesebb lesz, és a pogácsák magasabbak.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon bele a tészta.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg egy kevés frissen őrölt fekete borssal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való kenés szép fényes színt ad a pogácsáknak. A sütési idő függ a sütődtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el.