A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és a frissen őrölt fekete borsot, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vajat gyorsan kell elmorzsolni a liszttel, hogy ne olvadjon meg.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt, a mustárt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.
Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A keléshez a legjobb hely a sütő, amit előzőleg pár percig melegítettél, majd kikapcsoltad.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás során a tészta levelesebb lesz, és a pogácsák magasabbak.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon bele a tészta.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg egy kevés frissen őrölt fekete borssal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való kenés szép fényes színt ad a pogácsáknak. A sütési idő függ a sütődtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.