Bourbonos naan kenyér tálalva

Bourbonos naan

A bourbon whisky különleges karaktere nemcsak ital formájában érvényesül, hanem kiváló alapanyaga lehet édes töltelékeknek is. A barna cukorral kevert bourbon enyhe alkoholos aromát ad ennek a naan különlegességnek. Sütés közben az alkohol elpárolog, és csak a karamellás-fűszeres íz marad a tésztában. A naan kívül enyhén ropogós, belül puha és szaftos, a töltelék pedig enyhén olvadós állagú. Tipp: a bourbonos keveréket előre elkészítheted, és akár vaníliával is gazdagíthatod, ha még összetettebb ízt szeretnél. A tésztát mindig jól nyomd le a töltés után, hogy sütés közben ne szivárogjon ki. Ez a naan kiváló különleges alkalmakra, vacsora utáni desszertként vagy felnőttbarát uzsonnaként – melegen a legfinomabb!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
15 g Cukor
4 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
30 ml Bourbon whisky
20 g Barna cukor
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a búzalisztet, élesztőt, cukrot és sót – ez adja a naan tésztájának alapját.

    A lisztet szitáld át, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ez kb. 10 perc kézi gyúrást igényel.

    A joghurt lágyítja a tésztát. Használhatsz görög joghurtot is.

    3

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát letakarhatod egy nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki.

    4

    Közben egy kis tálban keverd össze a bourbon whiskyt a barna cukorral, és melegítsd fel kicsit, hogy a cukor elolvadjon. Ne forrald, csak langyos legyen.

    Ha nincs bourbon whisky, használhatsz rumot vagy más édes likőrt.

    5

    A megkelt tésztát oszd 6 egyenlő részre, formázz gombócokat, majd nyújtsd ovális alakúra.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le.

    6

    Kend meg a tészta egyik felét a bourbonos keverékkel, hajtsd rá a másik felét, nyomd le finoman, majd kissé nyújtsd meg újra.

    A bourbonos keveréket ne vidd a tészta szélére, hogy ne folyjon ki sütés közben.

    7

    Forrósíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon. Süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg szép aranybarna foltok jelennek meg rajta.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a naanokat. Ha túl gyorsan sülnek, vedd lejjebb a lángot.

    8

    Még forrón kend meg a naanokat olvasztott vajjal – így fényesebbek és puhábbak lesznek.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is.

    9

    Tálald azonnal. A bourbon fűszeres, meleg íze tökéletesen illik a barna cukor karamelles édességéhez.

    A naanokat tálalhatod currykhez, levesekhez vagy önmagában.

    10

    Tipp: a bourbonos keveréket ne tedd túl forrón a tésztára, különben átáztatja. Langyosan használd, és óvatosan adagold.

    Pontosan ahogy a leírásban szerepel, figyelj a bourbonos keverék hőmérsékletére. Ha túl forró, a tészta elázik és nem lesz jó az állaga.