Cannoli matcha zöld teás töltelékkel, ropogós tésztával tálalva

Cannoli matcha zöld teás töltelékkel

A cannoli eredete Szicíliához kötődik, ahol már a 9. században készítettek hasonló ropogós, édes tésztahengereket ricottás töltelékkel. Eredetileg karneváli édességként szolgálták fel, de mára az olasz konyha ikonikus süteményévé vált világszerte. A japán matcha por modern csavarként került bele ebbe a receptbe, különleges színt és karakteres, enyhén fanyar ízt adva a klasszikus édességnek. A matcha és a ricotta találkozása meglepően harmonikus: a zöld tea földes aromája kiegészíti a krémes édességet. Képzeld el, ahogy a frissen megtöltött cannoli első harapásánál roppan a tészta, és szétárad a lágy, frissítő zöld teás krém. A recept technikai kulcsa a ricotta helyes előkészítése – a jól lecsepegtetett sajt nem áztatja el a tésztát. Ez az édesség ideális választás ünnepi alkalmakra, délutáni teázáshoz vagy különleges vacsorák lezárásaként is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés N/A
Teljes 30 perc
1650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
10 db Cannoli tészta (kész vagy házi)
250 g Ricotta sajt
80 g Porcukor
1.5 tk. Matcha por
1 tk. Vanília kivonat
50 g Étcsokoládé (reszelt vagy apróra vágott)
1 tk. Citromhéj (reszelt)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A ricottát tedd egy szűrőbe és hagyd lecsepegni 30 percig, hogy a töltelék ne legyen túl vizes. Ezalatt készítsd elő a többi hozzávalót mérlegen kimérve.

    A jól lecsepegtetett ricotta biztosítja a krém tömörségét és a cannolik frissességét – ne hagyd ki ezt a lépést!

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lecsepegtetett ricottát a porcukorral, amíg egynemű és sima állagot nem kapsz. Ez adja az alapkrémet a töltelékhez.

    Használj kézi habverőt vagy spatulát a finomabb textúrához – a túl erős keverés elfolyósíthatja a krémet.

    3

    Add hozzá a vanília kivonatot, a matcha port és a reszelt citromhéjat. Alaposan keverd el, hogy a matcha por ne maradjon csomós. Ez a töltelék karakteres, fűszeres ízét biztosítja.

    A matcha port szitáld bele a keverékbe, így elkerülheted a keserű csomókat és egyenletesebb lesz az íz.

    4

    Forgasd bele az apróra vágott étcsokoládét a keverékbe. Ez roppanós textúrát és ízmélységet ad a tölteléknek.

    Használj jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét, hogy ne nyomja el a matcha finom ízét.

    5

    Töltsd a kész krémet habzsákba, és óvatosan töltsd meg vele a cannoli rudakat mindkét végén. Ügyelj rá, hogy ne törjön a tészta.

    Ha nincs habzsákod, használhatsz sima nejlonzacskót is – csak vágj le egy sarkot!

    6

    A megtöltött cannolik végeit díszítheted egy kevés reszelt csokoládéval vagy extra citromhéjjal. Tálalás előtt tartsd hűtőben legalább 30 percig, hogy a töltelék megszilárduljon.

    A frissen töltött cannolik aznap a legjobbak – ha előre készíted, tedd őket jól záródó dobozba a hűtőbe.