Caponata céklával és dióval tálalva rusztikus tálban

Caponata céklával és dióval

A caponata tradicionális szicíliai zöldségragu, amely az édes-savanyú ízek mesteri kombinációjára épül. A modern változatok közé tartozik a céklával és dióval gazdagított verzió, amely különleges földes karaktert ad az ételnek. A cékla természetes édessége és a dió ropogóssága tökéletesen egészíti ki a paradicsomos, olívabogyós alapot. Ahogy a céklák megsülnek, és elkeverednek az ecetes, mézes szószban, az egész konyhát betölti a meleg, fűszeres illat. Technikai tanács: a céklát mindig külön süsd, hogy ne színezze el a többi zöldséget túlságosan. Ez a caponata tökéletes hidegtálakhoz, ünnepi vendégváróként vagy akár különleges vegetáriánus főfogásként is. Tálalhatod friss bagettel, pirítóssal, de egy szelet grillezett polentával is harmonikus ízkombinációt ad.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Cékla
300 g Padlizsán
150 g Vöröshagyma
300 g Paradicsom
80 g Zöld olívabogyó
30 g Kapribogyó
50 g Dió (durvára vágott)
40 ml Vörösborecet
15 g Méz
60 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklát és a padlizsánt mosd meg, hámozd meg, majd kockázd fel kb. 1,5 cm-es darabokra. A céklát külön tálban sózd meg enyhén, és hagyd állni 10 percet.

    A cékla levét papírtörlővel itasd le, így nem színezi túl a többi hozzávalót.

    2

    A padlizsánt is sózd meg, majd tedd szűrőbe 20-30 percre, hogy levet engedjen. Ezután töröld le róla a nedvességet.

    Ez a lépés segít abban, hogy a padlizsán ne szívjon fel túl sok olajat sütés közben.

    3

    A céklát és padlizsánt egy tepsibe tedd, locsold meg olívaolajjal, és süsd előmelegített 200°C-os sütőben kb. 30 percig, amíg megpuhulnak és enyhén karamellizálódnak.

    Félidőnél keverd át őket, hogy egyenletesen süljenek.

    4

    Közben a paradicsomot forrázd le, húzd le a héját, majd kockázd fel. A hagymát szeleteld vékonyra, és párold meg olívaolajon üvegesre.

    A paradicsom héjának eltávolítása simább szószt eredményez – ne hagyd ki ezt a lépést.

    5

    Add a paradicsomot a hagymához, és főzd 10 percig, majd keverd bele a kapribogyót, olívabogyót, mézet és ecetet. Sózd, borsozd ízlés szerint.

    Az ecetet csak a főzés végén add hozzá, hogy megőrizze élénk savasságát.

    6

    A sült céklát és padlizsánt forgasd bele a paradicsomos keverékbe, majd főzd további 5 percig alacsony lángon, hogy az ízek összeérjenek.

    Óvatosan keverd, hogy a sült zöldségek ne törjenek össze.

    7

    A tűzről levéve szórd meg durvára vágott dióval, majd hagyd langyosra hűlni. Friss kenyérrel vagy pirítóssal tálald.

    A diót tálalás előtt add hozzá, hogy ropogós maradjon.