Céklás pirított zöldségek sütve, ropogós szélekkel és balzsamecetes fűszerezéssel

Céklás pirított zöldségek

A céklás pirított zöldségek az egészséges táplálkozás egyik alappillére. A cékla természetes édessége és a sült zöldségek karamellizált íze tökéletesen harmonizál egymással. Ez az étel rendkívül népszerű az észak-európai és mediterrán konyhákban, ahol a friss zöldségeket gyakran sütik együtt különböző fűszerekkel. A balzsamecet enyhe savassága még inkább kiemeli az édes és füstös ízeket. Egy hideg őszi estén különösen jól esik egy adag frissen sült céklás zöldség, amely nemcsak ízletes, hanem vitaminokban is gazdag. A megfelelő sütési technikával elérheted, hogy a zöldségek kívül ropogósak, belül pedig selymesen puhák legyenek.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Cékla
200 g Sárgarépa
200 g Cukkini
1 db Piros kaliforniai paprika
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Kakukkfű
1 ek. Balzsamecet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklát, a sárgarépát és a cukkinit alaposan mosd meg. A céklát és a répát hámozd meg, majd vágd vékony szeletekre vagy kisebb darabokra.

    A zöldségeket lehetőleg egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen süljenek meg.

    2

    A kaliforniai paprikát vágd félbe, távolítsd el a magokat és a fehér részeket, majd szeleteld csíkokra. A vöröshagymát hámozd meg, és vágd vékony szeletekre.

    A paprika magjainak és fehér részeinek eltávolítása azért fontos, mert ezek keserű ízt adhatnak az ételnek. A vöröshagymát érdemes vékonyra szeletelni, hogy hamarabb megpuhuljon és egyenletesen átsüljön.

    3

    A fokhagymagerezdeket hámozd meg, majd aprítsd finomra vagy préseld át egy fokhagymanyomón.

    A fokhagymát ne égesd meg, mert keserű lesz. A sütés vége felé add hozzá a zöldségekhez.

    4

    Egy nagy tálban keverd össze az olívaolajat, a sót, a borsot, a kakukkfüvet és a balzsamecetet.

    Használhatsz más fűszereket is, például rozmaringot vagy oregánót.

    5

    A zöldségeket forgasd bele az olajos-fűszeres keverékbe, hogy minden darabot egyenletesen bevonjon.

    Győződj meg róla, hogy minden zöldség egyenletesen van bevonva az olajjal és a fűszerekkel.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezd el a zöldségeket egy rétegben.

    A zöldségeket egy rétegben rendezd el a tepsiben, hogy ne párolódjanak, hanem piruljanak.

    7

    Süsd a zöldségeket 25-30 percig, időnként átforgatva, amíg megpuhulnak és enyhén karamellizálódnak.

    A sütési idő a zöldségek méretétől és a sütő teljesítményétől függ. Időnként ellenőrizd a zöldségeket, hogy ne égjenek meg.

    8

    Ha elkészült, hagyd pár percig hűlni, majd tálald frissen, például egy könnyű salátával vagy köretként.

    Tálalás előtt locsold meg a zöldségeket egy kevés balzsamecettel vagy citromlével.