Chai tea fagylalt tálalva

Chai tea fagylalt

A chai tea fagylalt egy izgalmas és különleges desszert, amely a hagyományos indiai chai fűszerkeveréket ötvözi a fagylalt krémes állagával. A chai tea az indiai kultúrában már évszázadok óta népszerű ital, amely fűszerek, fekete tea és tej kombinációjával készül. A fahéj, kardamom, gyömbér és szerecsendió egyedi ízvilága tökéletesen illik a fagylalthoz, így egy különlegesen aromás és melegítő hatású desszertet kapunk. A chai tea fagylalt receptje az utóbbi években vált egyre népszerűbbé a nyugati országokban is, mivel a chai fűszerek kellemesen ellensúlyozzák a fagylalt édességét. Az elkészítés során a tejet és tejszínt lassan kell infúzióban tartani a fűszerekkel, hogy azok teljes ízvilága kibontakozzon. Ez a fagylalt ideális választás egy hűsítő, mégis fűszeres élményre vágyóknak. Kínálhatod egy kevés fahéjjal megszórva vagy reszelt csokoládéval, hogy még gazdagabb legyen az ízélmény!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
230 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 ml Tej
200 ml Tejszín
80 g Kristálycukor
2 db Fekete tea (chai keverék vagy filteres)
1 db Fahéjrúd
1 csipet Szerecsendió
5 g Gyömbér (frissen reszelt)
1 tk. Kardamom (őrölt)
5 ml Vanília kivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy lábosban keverd össze a tejet, a tejszínt és a cukrot. Melegítsd közepes lángon, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, de ne forrald fel.

    Fontos, hogy a cukor teljesen feloldódjon, mert különben kristályos maradhat a fagylaltban.

    2

    Add hozzá a chai teafiltereket, a fahéjrudat, a gyömbért, a kardamomot és a szerecsendiót. Alacsony lángon hagyd gyöngyözni kb. 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha intenzívebb ízt szeretnél, használj több teafiltert vagy hosszabb ideig hagyd gyöngyözni.

    3

    Vedd le a lábost a tűzről, és hagyd állni 5 percig, majd távolítsd el a teafiltereket és a fahéjrudat.

    A teafiltereket ne hagyd túl sokáig a keverékben, mert keserű lehet a fagylalt.

    4

    Szűrd le a keveréket egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a fűszerek darabjait.

    A szűrés biztosítja, hogy a fagylalt sima és krémes legyen.

    5

    Add hozzá a vanília kivonatot, és alaposan keverd össze.

    A vanília kivonatot a végén add hozzá, hogy az íze ne veszítsen az intenzitásából a főzés során.

    6

    Hagyd a keveréket teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd a hűtőbe legalább 2 órára, hogy megfelelően lehűljön.

    A hűtés elengedhetetlen a fagylaltgép megfelelő működéséhez és a jégkristályok képződésének elkerüléséhez.

    7

    A jól lehűlt fagylaltalapot öntsd egy fagylaltgépbe, és készítsd el a gép utasításai szerint. Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy fagyasztható edénybe, és óránként keverd át egy villával, hogy elkerüld a jégkristályok képződését.

    A fagylaltgép használata a legjobb megoldás a krémes állag eléréséhez. Ha kézzel készíted, a rendszeres keverés nagyon fontos!

    8

    Tedd a fagylaltot a fagyasztóba legalább 4 órára, hogy teljesen megdermedjen.

    A teljes dermedéshez szükséges idő függ a fagyasztó teljesítményétől.

    9

    Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted egy kevés őrölt fahéjjal vagy reszelt csokoládéval.

    A fagylaltot könnyebben kanalazhatod, ha egy forró vízbe mártott kanalat használsz.