Chak-chak mézzel, ropogós és édes tésztadarabok mézes sziruppal leöntve

Chak-chak mézzel

A chak-chak egy hagyományos török édesség, amely számos közép-ázsiai országban ismert. Az édes, ropogós tésztadarabokat mézes sziruppal leöntve tálalják, így az étel igazi ínycsiklandó élményt nyújt. A chak-chak története egészen a 18. századig nyúlik vissza, és azóta is népszerű desszert mindenféle ünnepi alkalomra. A mézes szirup gazdag, édes íze tökéletesen kiegészíti a tésztát. A chak-chak különleges és finom sütemény, amelyet mindenki élvezhet, és igazán különlegessé válik egy kis extra méz hozzáadásával tálalva.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
2 db Tojás
50 g Vaj
50 g Cukor
1 csipet
1 l Olaj
150 g Méz
100 g Cukor (a sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, tojásokat, vajat és sót egy tálban keverd össze, amíg homogén tésztát nem kapsz. Ha a tészta túl száraznak tűnik, adj hozzá egy kis vizet.

    Ha a tészta túl lágy, egy kevés liszttel lehet javítani rajta.

    2

    A tésztát pihentesd 15-20 percig, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    Ha pihenteted a tésztát, könnyebb lesz dolgozni vele, és szebb alakot kapnak a kis darabok.

    3

    A tésztát nyújtsd ki egy lisztezett felületen 1-2 mm vastagságúra, majd vágj belőle kis csíkokat. Ezután forró olajban süsd ki a tésztacsíkokat aranybarnára.

    Ügyelj arra, hogy az olaj megfelelő hőmérsékletű legyen, így a tészta nem szívja meg magát olajjal.

    4

    A kisütött tésztadarabokat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat le tudja szívni.

    Ne tedd rá egyszerre túl sok tésztát, mert akkor az olaj hőmérséklete csökkenhet.

    5

    Közben a mézet és a cukrot egy kis lábasban melegítsd össze, amíg a cukor feloldódik és szirupos állagú lesz.

    Ne forrald túl a szirupot, mert akkor kristályosodni fog a cukor.

    6

    Amikor a tésztadarabok elkészültek, öntsd rájuk a mézes szirupot, és keverd jól össze, hogy minden darab beboruljon.

    Ne hagyd sokáig a szirupot a tésztán, mert megkeményedhet. Azonnal keverd el.

    7

    Hagyd, hogy a chak-chak kihűljön, majd tálald. Tálalás előtt díszítheted még egy kis extra mézzel, ha szeretnéd.

    A chak-chak a legjobb, ha frissen készíted el, de egy nap után is finom marad.