Chak-chak ropogós tésztagolyók mézes szirupban, szezámmaggal megszórva, halomban tálalva

Chak-chak szezámmaggal

Történeti háttér: A chak-chak a tatár és baskír konyha egyik legismertebb édessége, amelyet különleges alkalmakkor, ünnepeken, esküvőkön szolgálnak fel. Neve az onomatopoetikus \'csak-csak\' hangból ered, amelyet a forró olajban sülő tészta ad ki. Érzelmi felvezetés: Ahogy a friss, mézes chak-chak halomként magasodik a tálon, a szezámmag apró szemcséi aranylóan szóródnak a tetején – minden falat ragacsos, ropogós öröm. Technikai tanács: A tészta megfelelő sütése és a szirup időzítése elengedhetetlen – ha túl sokáig főzöd a mézet, karamellizálódik, és túl kemény lesz. Felhasználói élmény: Tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy különleges édességként teázáshoz – hosszan eltartható és látványos, így ajándéknak is kiváló.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Liszt
3 db Tojás
0.25 tk.
120 g Méz
50 g Cukor
2 ek. Szezámmag
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban verd fel a tojásokat, majd add hozzá a sót. Fokozatosan adagold hozzá a lisztet, és gyúrd sima, rugalmas tésztává.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad a kezedhez, de nem is túl kemény – adj hozzá kevés lisztet vagy vizet szükség szerint.

    2

    Takard le a tésztát konyharuhával, és pihentesd 20 percig. Ez segít, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    Pihentetés után a tészta simább és egyenletesebb állagú lesz, így könnyebb vele dolgozni.

    3

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát vékonyra (kb. 2 mm), majd vágd kis rudakra vagy kockákra.

    A darabolást pizzavágóval vagy éles késsel végezd, így gyorsabb és pontosabb lesz a forma.

    4

    Forrósítsd fel az olajat 170–180°C-ra, majd adagokban süsd ki a tésztadarabokat aranybarnára. Szedőkanállal szedd ki papírtörlőre.

    A megfelelő olajhőmérséklet a kulcs – ha túl hideg, magába szívja az olajat; ha túl forró, megég!

    5

    Egy lábasban melegítsd össze a mézet és a cukrot, míg a cukor teljesen feloldódik és a szirup sűrű lesz.

    Kevergetés közben ne hagyd magára, mert gyorsan karamellizálódik – figyelj rá!

    6

    A kisült tésztadarabokat öntsd egy nagy tálba, és forrón csorgasd rá a mézes szirupot. Gyorsan keverd össze, hogy minden darabot bevonjon.

    A bevonást még melegen végezd, különben a szirup megdermed és nem ragad rá rendesen a tésztára.

    7

    Formázd a keveréket tálban vagy kézzel egy nagy kupaccá, és szórd meg a tetejét szezámmaggal. Hagyd teljesen kihűlni és megdermedni.

    Nedves kézzel könnyebb formázni a még meleg, ragacsos chak-chakot.