Chana Dal csicseriborsó, fűszeres, aranysárga étel korianderrel díszítve

Chana Dal csicseriborsó

A Chana Dal, az indiai konyha egyik alapvető étke, a csicseriborsó egyik fajtája, amely különösen népszerű vegetáriánus és vegán étkezések során. A fűszerekkel gazdagított csicseriborsó ételek az indiai háztartásokban mindennapos étkezések, míg a nyugati világban egyre inkább elérhetőek az éttermekben is. A Chana Dal különlegessége, hogy gazdag fehérjében és tápanyagokban, miközben ízletes és tápláló fogás. Egy jó Chana Dal recept titka a fűszerek harmóniája és a csicseriborsó megfelelő főzése. A rizzsel vagy naan kenyérrel tálalt étel egy igazi ínycsiklandó fogás, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Chana Dal (csicseriborsó)
600 ml Víz
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 cm Gyömbér
1 tk. Kömény
1 tk. Koriander por
1 tk. Kurkumapor
0.5 tk. Chili por
1 tk.
2 ek. Olaj
2 ág Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A chana dal-t alaposan öblítsd le, majd tedd egy edénybe. Önts rá 600 ml vizet, és hagyd ázni legalább egy órán keresztül.

    Minél tovább áztatod, annál gyorsabban fog megpuhulni a csicseriborsó.

    2

    Amíg az ázik, készítsd el a fűszerkeveréket. A hagymát apróra vágd, a fokhagymát zúzd össze, a gyömbért pedig reszeld le.

    Friss gyömbért használj, mert így sokkal intenzívebb ízt kapsz, mint a por formában kapható változattal.

    3

    Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olajat, majd add hozzá a köményt. Amikor elkezd pattogni, add hozzá az apróra vágott hagymát, fokhagymát és reszelt gyömbért. Pirítsd őket 3-4 percig, amíg megpuhulnak.

    A hagyma akkor lesz kész, amikor üvegesedni kezd. Ha túl gyorsan pirul, csökkentsd a hőfokot.

    4

    Most add hozzá a korianderport, kurkumaport, chili port és a sót, majd alaposan keverd össze a fűszereket.

    Ha szeretnéd, növelheted a chili mennyiségét, hogy erősebb ízű legyen az étel.

    5

    Ekkor tedd hozzá az áztatott csicseriborsót és a fűszeres hagymás keveréket. Keverd össze, és főzd együtt még 5 percig.

    Ha szükséges, adj hozzá még egy kis vizet, hogy ne ragadjon le az étel az edény alján.

    6

    Ezután öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a csicseriborsót, és főzd 20-30 percig, amíg megpuhul. Néha kevergetve ellenőrizd, hogy elegendő víz van-e.

    Ha túl sűrűnek tűnik, nyugodtan adj hozzá még egy kis vizet.

    7

    Amikor a csicseriborsó megpuhult, vedd le a tűzről, és szórd meg friss korianderrel. Tálald melegen rizzsel vagy naan kenyérrel.

    A friss koriander egy frissítő ízt ad az ételnek, de ha nem kedveled, kihagyhatod.