Keverd össze a lisztet a sóval, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan a vizet. Gyúrd sima, jól formázható tésztává, fóliázd le, és pihentesd a hűtőben 30 percig.
A tészta akkor jó, ha nem ragad és könnyen nyújtható. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos, egy kevés lisztet.
A csirkemellet vágd kis kockákra vagy tépkedd szálasra. A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze.
A csirkemellet helyettesítheted csirkecomb filével is, ami szaftosabbá teszi a tölteléket.
Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a csirkét és fokhagymát. Fűszerezd borssal, és pirítsd pár percig, amíg ízes és enyhén aranybarna lesz. Hagyd langyosra hűlni.
Adhatsz a csirkéhez más fűszereket is, például pirospaprikát, köményt vagy oregánót.
Keverd hozzá a reszelt cheddar sajtot a langyos csirkés keverékhez. A töltelék legyen sűrű, formázható.
A cheddar sajt helyett használhatsz más, jól olvadó sajtot is, például mozzarellát vagy gouda-t.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra. Szaggass belőle 10–12 cm-es köröket, és mindegyik közepére tegyél egy evőkanálnyi tölteléket.
Ha nincs pogácsaszaggatód, használhatsz egy tálat vagy tányért is a körök kiszaggatásához.
Hajtsd félbe a tésztát, zárd le a széleket villával vagy csavart mintával. Ügyelj arra, hogy jól záródjon, különben a sajt kifolyhat.
A széleket megkenheted egy kevés vízzel vagy tojással, hogy jobban összetapadjanak.
Tedd a megtöltött empanadákat sütőpapíros tepsire. Kend meg kevés vízzel vagy olajjal a tetejüket.
A tetejüket megkenheted felvert tojással is, hogy szép fényesek legyenek.
Süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20–25 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós lesz, a sajt pedig megolvad a töltelékben.
Figyeld a sütőt, mert a sütési idő függ a sütő típusától.
Hagyd pihenni 5 percig, majd tálald melegen. Magában, salátával vagy mártogatóssal is kiváló.
Kínálhatsz hozzá tejfölt, salsát vagy guacamolét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.