Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sĂłt Ă©s a szĂĄraz Ă©lesztĆt.
GyĆzĆdj meg rĂłla, hogy az Ă©lesztĆ friss, kĂŒlönben a tĂ©szta nem fog megkelni megfelelĆen.
Add hozzĂĄ a meleg tejet, a tojĂĄsokat Ă©s a vanĂliakivonatot, majd kezdd el összedolgozni a tĂ©sztĂĄt.
A tej legyen meleg, de ne forrĂł, hogy ne ölje meg az Ă©lesztĆt. A tojĂĄsokat elĆtte vedd ki a hƱtĆbĆl, hogy szobahĆmĂ©rsĂ©kletƱek legyenek.
Olvaszd meg a vajat, Ă©s fokozatosan adagold a tĂ©sztĂĄhoz, miközben folyamatosan gyĂșrod, amĂg sima, rugalmas tĂ©sztĂĄt nem kapsz.
A vajat ne öntsd bele egyszerre, hanem fokozatosan adagold, hogy a tészta szépen összeålljon.
Takard le a tĂ©sztĂĄt konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd kelni meleg helyen kb. 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂg a duplĂĄjĂĄra nĆ.
A tĂ©sztĂĄt meleg helyen kell keleszteni, pĂ©ldĂĄul a sĂŒtĆben alacsony hĆfokon, vagy egy meleg radiĂĄtor közelĂ©ben. Fontos, hogy a tĂ©szta duplĂĄjĂĄra nĆjön, kĂŒlönben a fĂĄnkok nem lesznek elĂ©g könnyƱek.
Keverd össze a krémsajtot a reszelt sajttal, hogy egy krémes, sós tölteléket kapj.
HasznĂĄlhatsz kĂŒlönbözĆ sajtokat a töltelĂ©khez, pĂ©ldĂĄul cheddar, mozzarella vagy parmezĂĄn sajtot.
Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt kb. 1,5 cm vastagra, majd egy nagyobb pohĂĄrral vagy kiszĂșrĂłval vĂĄgj belĆle köröket.
A tĂ©sztĂĄt ne nyĂșjtsd tĂșl vĂ©konyra, mert akkor a fĂĄnkok nem lesznek elĂ©g puhĂĄk.
A tésztakorongok közepére tegyél egy kis kanål sajtos tölteléket, majd helyezz rå egy måsik tésztakorongot és nyomkodd össze a széleit.
Ăgyelj rĂĄ, hogy a szĂ©leket jĂłl összenyomkodd, kĂŒlönben a töltelĂ©k kifolyhat sĂŒtĂ©s közben.
Egy mĂ©ly edĂ©nyben hevĂtsd fel az olajat 180°C-ra. EllenĆrizd az olaj hĆmĂ©rsĂ©kletĂ©t egy kis darab tĂ©sztĂĄval â ha azonnal feljön a tetejĂ©re Ă©s gyengĂ©den sĂŒl, az olaj kĂ©szen ĂĄll.
Az olaj hĆmĂ©rsĂ©klete nagyon fontos. Ha az olaj tĂșl hideg, a fĂĄnkok megszĂvjĂĄk magukat olajjal. Ha az olaj tĂșl forrĂł, a fĂĄnkok kĂvĂŒl megĂ©gnek, belĂŒl pedig nyersek maradnak.
SĂŒsd a töltött fĂĄnkokat 2-3 percig mindkĂ©t oldalukon, amĂg aranybarnĂĄra sĂŒlnek.
Ne zsĂșfold tele az edĂ©nyt a fĂĄnkokkal, mert akkor az olaj hĆmĂ©rsĂ©klete leesik. A fĂĄnkokat Ăłvatosan forgasd meg, hogy ne sĂ©rĂŒljenek meg.
A megsĂŒlt fĂĄnkokat szedd ki papĂrtörlĆre, hogy a felesleges olajat felszĂvja, majd hagyd kissĂ© hƱlni.
A papĂrtörlĆ segĂt eltĂĄvolĂtani a felesleges olajat, Ăgy a fĂĄnkok nem lesznek tĂșl zsĂrosak.
SzĂłrd meg porcukorral, vagy ha sĂłsabb Ăzt szeretnĂ©l, reszelj rĂĄ egy kevĂ©s extra sajtot tĂĄlalĂĄs elĆtt.
KĂsĂ©rletezhetsz mĂĄs feltĂ©tekkel is, pĂ©ldĂĄul fahĂ©jas cukorral, csokolĂĄdĂ©val vagy mĂĄzzal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.