Cheese Doughnut tĂĄlalva reszelt sajttal

Cheese Doughnut

A Cheese Doughnut egy igazĂĄn kĂŒlönleges fĂĄnk, amely a sĂłs Ă©s Ă©des Ă­zek tökĂ©letes harmĂłniĂĄjĂĄt kĂ­nĂĄlja. Eredetileg DĂ©l-AmerikĂĄban Ă©s ÁzsiĂĄban ismertek kĂŒlönbözƑ sajtos fĂĄnk vĂĄltozatok, amelyek a helyi sajtokat Ă©s Ă©des tĂ©sztĂĄkat ötvözik. Ez a verziĂł krĂ©mes krĂ©msajttal Ă©s reszelt sajttal töltött, Ă­gy kĂ­vĂŒlrƑl aranybarna Ă©s ropogĂłs, belĂŒlrƑl pedig lĂĄgy Ă©s krĂ©mes. Ha szereted az Ă©des Ă©s sĂłs kombinĂĄciĂłkat, ezt a receptet mindenkĂ©pp prĂłbĂĄld ki!

ElƑkĂ©szĂŒlet 1 Ăłra 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 Ăłra 20 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 500 g Liszt
⭕ 50 g Kristálycukor
⭕ 7 g SzĂĄraz Ă©lesztƑ
⭕ 1 csipet Só
⭕ 250 ml Meleg tej
⭕ 2 db Tojás
⭕ 50 g Vaj
⭕ 1 tk. Vaníliakivonat
⭕ 150 g Reszelt sajt
⭕ 100 g KrĂ©msajt
⭕ 100 g Porcukor
⭕ 500 ml Olaj a sĂŒtĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sĂłt Ă©s a szĂĄraz Ă©lesztƑt.

    GyƑzƑdj meg rĂłla, hogy az Ă©lesztƑ friss, kĂŒlönben a tĂ©szta nem fog megkelni megfelelƑen.

    2

    Add hozzå a meleg tejet, a tojåsokat és a vaníliakivonatot, majd kezdd el összedolgozni a tésztåt.

    A tej legyen meleg, de ne forrĂł, hogy ne ölje meg az Ă©lesztƑt. A tojĂĄsokat elƑtte vedd ki a hƱtƑbƑl, hogy szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱek legyenek.

    3

    Olvaszd meg a vajat, Ă©s fokozatosan adagold a tĂ©sztĂĄhoz, miközben folyamatosan gyĂșrod, amĂ­g sima, rugalmas tĂ©sztĂĄt nem kapsz.

    A vajat ne öntsd bele egyszerre, hanem fokozatosan adagold, hogy a tészta szépen összeålljon.

    4

    Takard le a tĂ©sztĂĄt konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd kelni meleg helyen kb. 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A tĂ©sztĂĄt meleg helyen kell keleszteni, pĂ©ldĂĄul a sĂŒtƑben alacsony hƑfokon, vagy egy meleg radiĂĄtor közelĂ©ben. Fontos, hogy a tĂ©szta duplĂĄjĂĄra nƑjön, kĂŒlönben a fĂĄnkok nem lesznek elĂ©g könnyƱek.

    5

    Keverd össze a krémsajtot a reszelt sajttal, hogy egy krémes, sós tölteléket kapj.

    HasznĂĄlhatsz kĂŒlönbözƑ sajtokat a töltelĂ©khez, pĂ©ldĂĄul cheddar, mozzarella vagy parmezĂĄn sajtot.

    6

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt kb. 1,5 cm vastagra, majd egy nagyobb pohĂĄrral vagy kiszĂșrĂłval vĂĄgj belƑle köröket.

    A tĂ©sztĂĄt ne nyĂșjtsd tĂșl vĂ©konyra, mert akkor a fĂĄnkok nem lesznek elĂ©g puhĂĄk.

    7

    A tésztakorongok közepére tegyél egy kis kanål sajtos tölteléket, majd helyezz rå egy måsik tésztakorongot és nyomkodd össze a széleit.

    Ügyelj rĂĄ, hogy a szĂ©leket jĂłl összenyomkodd, kĂŒlönben a töltelĂ©k kifolyhat sĂŒtĂ©s közben.

    8

    Egy mĂ©ly edĂ©nyben hevĂ­tsd fel az olajat 180°C-ra. EllenƑrizd az olaj hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©t egy kis darab tĂ©sztĂĄval – ha azonnal feljön a tetejĂ©re Ă©s gyengĂ©den sĂŒl, az olaj kĂ©szen ĂĄll.

    Az olaj hƑmĂ©rsĂ©klete nagyon fontos. Ha az olaj tĂșl hideg, a fĂĄnkok megszĂ­vjĂĄk magukat olajjal. Ha az olaj tĂșl forrĂł, a fĂĄnkok kĂ­vĂŒl megĂ©gnek, belĂŒl pedig nyersek maradnak.

    9

    SĂŒsd a töltött fĂĄnkokat 2-3 percig mindkĂ©t oldalukon, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    Ne zsĂșfold tele az edĂ©nyt a fĂĄnkokkal, mert akkor az olaj hƑmĂ©rsĂ©klete leesik. A fĂĄnkokat Ăłvatosan forgasd meg, hogy ne sĂ©rĂŒljenek meg.

    10

    A megsĂŒlt fĂĄnkokat szedd ki papĂ­rtörlƑre, hogy a felesleges olajat felszĂ­vja, majd hagyd kissĂ© hƱlni.

    A papĂ­rtörlƑ segĂ­t eltĂĄvolĂ­tani a felesleges olajat, Ă­gy a fĂĄnkok nem lesznek tĂșl zsĂ­rosak.

    11

    SzĂłrd meg porcukorral, vagy ha sĂłsabb Ă­zt szeretnĂ©l, reszelj rĂĄ egy kevĂ©s extra sajtot tĂĄlalĂĄs elƑtt.

    Kísérletezhetsz mås feltétekkel is, példåul fahéjas cukorral, csokolådéval vagy måzzal.