Chilaquiles con queso fresco – ropogós tortilla piros szósszal, friss sajttal és tejföllel tálalva

Chilaquiles con queso fresco

A chilaquiles con queso fresco egy klasszikus mexikói fogás, amely a régi háztartási gyakorlatokhoz nyúlik vissza: a maradék tortilla újrahasznosítása egy fűszeres, zamatos szósz segítségével. Az étel jellemzően reggelire készül, és a queso fresco – a morzsolható, enyhén sós, friss sajt – frissességet és kontrasztot ad a ropogós, szósszal bevont tortilla daraboknak. Technikai tanács: a tortilla pirításánál a legfontosabb a megfelelő olajhőmérséklet – ha túl hideg, megszívja magát zsiradékkal; ha túl forró, megég. A szósszal való gyors átforgatás megőrzi a tortilla belső roppanását, míg a sajt és tejföl krémességet ad. Ez az étel tökéletes választás hétvégi reggelikhez vagy gyors, mégis különleges vacsorához. A queso fresco helyett használhatsz morzsolható feta sajtot is, ha autentikus hozzávalót nem találsz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
6 db Tortilla (kukoricalap)
4 db Paradicsom
2 db Száraz chili (guajillo vagy ancho)
2 db Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
200 ml Olaj a sütéshez
150 g Queso fresco (friss sajt)
100 g Tejföl
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tortilla lapokat vágd háromszögekre, majd forró olajban süsd aranybarnára és ropogósra. A kész darabokat tedd papírtörlőre lecsepegni.

    Kis adagokban süsd, hogy minden tortilla darab egyenletesen piruljon, és ne ázzon el az olajtól.

    2

    A paradicsomokat vágd negyedekre, a fokhagymát és vöröshagymát hámozd meg. A szárított chilit forrázd le 5 percre, majd távolítsd el a szárát és magjait.

    A chili áztatása megkönnyíti a turmixolást, és finomabb, simább szószt kapsz.

    3

    Turmixold össze a paradicsomot, a megpuhult chilit, fokhagymát és vöröshagymát egy kevés vízzel. Hevíts olajat egy serpenyőben, öntsd bele a szószt, sózd meg, és főzd 8-10 percig, amíg besűrűsödik.

    Folyamatos keveréssel elkerülheted, hogy a szósz leégjen – így megőrzi színét és ízét.

    4

    Add hozzá a ropogós tortilla darabokat a szószhoz, és óvatosan keverd össze, hogy minden darabot bevonjon a szósz, de még ropogós maradjon belül.

    Közvetlenül tálalás előtt add hozzá a tortillát, így nem ázik el.

    5

    Tálald azonnal, morzsolt queso fresco sajttal és tejföllel a tetején. Melegen fogyaszd, amikor még a tortilla enyhén ropog.

    A queso fresco sajtot kézzel morzsold rá, így rusztikusabb lesz a megjelenése és jobb az állaga is.