Chilis csokoládés croissant tálalva

Chilis csokoládés croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A chilis csokoládés változat egy merész és különleges csavar a hagyományos receptben, amely az édes és a fűszeres ízek harmonikus egyensúlyát kínálja. Kiváló választás egy izgalmas reggelihez vagy desszertként egy vacsora után, amely garantáltan megdobogtatja az ízlelőbimbókat.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Étcsokoládé
50 ml Tejszín
5 g Chili por
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad. A keléshez ideális hely a sütő, 30-40 fokra melegítve, vagy egy meleg radiátor közelében.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hajtogatások között pihentetés azért fontos, hogy a tészta ne húzódjon össze.

    5

    Az étcsokoládét olvaszd fel gőz felett a tejszínnel, majd keverd bele a chili port. Hagyd kihűlni, hogy sűrű, kenhető állagú legyen.

    Gőz felett olvasztva a csokoládé nem ég le. Vigyázz, hogy a tál alja ne érjen a vízbe.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag chilis csokoládékrémet, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögeket minél hosszabbra vágod, annál több rétegű lesz a croissant.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojással való lekenés szép színt ad a croissantoknak. Ne süsd túl, mert kiszáradnak.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A porcukorral való megszórást közvetlenül tálalás előtt végezd el, hogy ne olvadjon el.