Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd állni 10 percig. Ez segít az élesztő beindulásában, így a tészta szép levegős lesz.
A tej ne legyen túl forró, mert az károsíthatja az élesztőt. A 10 perc letelte után az élesztőnek fel kell habzania.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, az őrölt chilit és a maradék cukrot. Tipp: az őrölt chiliből érdemes keveset használni elsőre, mert az íze a sütés után is intenzív marad.
A chili mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod. Kezdd kevesebbel, és ha szeretnéd, később adhatsz hozzá többet.
Add hozzá az olvasztott vajat, a mézet és a felfutott élesztős tejet a lisztes keverékhez, majd gyúrd össze a tésztát. A méz természetes édességet és enyhe karamellás ízt ad.
A méz helyett használhatsz más édesítőt is, például juharszirupot vagy agavészirupot.
Forgasd bele a kandírozott gyömbért és az apróra vágott étcsokoládé darabokat. Tipp: A gyömbér fűszeres íze jól harmonizál a csokoládéval és a chili pikantériájával.
Ha nincs kandírozott gyömbéred, használhatsz friss gyömbért is, de ebben az esetben reszeld le apróra.
Gyúrd a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Takard le tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg megduplázódik.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. A kelesztéshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) vagy a radiátor közelében.
Formázz stollen alakot a tésztából: hosszúkásra nyújtva, enyhén félbehajtva, hogy aszimmetrikus legyen. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
A formázásnál használj lisztet, hogy ne ragadjon a tészta a munkafelülethez.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a stollent 35-40 percig, míg szép aranybarnára sül. Ha túlságosan pirul, fedd le alufóliával.
A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes figyelni a stollent. Tűpróbával ellenőrizheted, hogy átsült-e.
A kisült süteményt még melegen kend meg olvasztott vajjal, és szórd meg porcukorral. Ez nemcsak díszítés, hanem segít megtartani a frissességet is.
A porcukrot érdemes szitával rászórni, hogy egyenletesebb legyen a bevonat. A vaj segít a porcukornak megtapadni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.