Chilis-mézes Stollen szeletelve, étcsokoládéval és porcukorral a tetején

Chilis-mézes Stollen

A Stollen hagyományosan édes, gyümölcsös süteményként él a köztudatban, de az újhullámos gasztronómia szereti kombinálni a megszokott ízeket merész, karakteres elemekkel. A chilis-mézes Stollen ennek tökéletes példája: az édes méz és a csípős chili különleges harmóniát alkot, amit a csokoládé és gyömbér még izgalmasabbá tesz. A csípős chili meglepően jól kiegészíti az édes elemeket, miközben nem uralja el az összhatást. Ahogy a csokoládé megolvad a tészta belsejében, a méz karamellizálódik, és a chili illata lassan átjárja a levegőt – minden falat egy ízbomba. Tipp: A chili mennyisége ízlés szerint változtatható – ha kezdőknek készíted, inkább csak egy csipetnyit adj hozzá, és előbb próbáld ki kis adagban. Ez a stollen tökéletes választás lehet ünnepi desszertként egy különleges vacsora lezárásaként.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 5 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
100 g Méz
0.5 tk. Őrölt chili
200 ml Tej
25 g Élesztő
50 g Cukor
150 g Vaj
1 csipet
80 g Kandírozott gyömbér
100 g Étcsokoládé darabok
30 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd állni 10 percig. Ez segít az élesztő beindulásában, így a tészta szép levegős lesz.

    A tej ne legyen túl forró, mert az károsíthatja az élesztőt. A 10 perc letelte után az élesztőnek fel kell habzania.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, az őrölt chilit és a maradék cukrot. Tipp: az őrölt chiliből érdemes keveset használni elsőre, mert az íze a sütés után is intenzív marad.

    A chili mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod. Kezdd kevesebbel, és ha szeretnéd, később adhatsz hozzá többet.

    3

    Add hozzá az olvasztott vajat, a mézet és a felfutott élesztős tejet a lisztes keverékhez, majd gyúrd össze a tésztát. A méz természetes édességet és enyhe karamellás ízt ad.

    A méz helyett használhatsz más édesítőt is, például juharszirupot vagy agavészirupot.

    4

    Forgasd bele a kandírozott gyömbért és az apróra vágott étcsokoládé darabokat. Tipp: A gyömbér fűszeres íze jól harmonizál a csokoládéval és a chili pikantériájával.

    Ha nincs kandírozott gyömbéred, használhatsz friss gyömbért is, de ebben az esetben reszeld le apróra.

    5

    Gyúrd a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Takard le tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg megduplázódik.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. A kelesztéshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) vagy a radiátor közelében.

    6

    Formázz stollen alakot a tésztából: hosszúkásra nyújtva, enyhén félbehajtva, hogy aszimmetrikus legyen. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.

    A formázásnál használj lisztet, hogy ne ragadjon a tészta a munkafelülethez.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a stollent 35-40 percig, míg szép aranybarnára sül. Ha túlságosan pirul, fedd le alufóliával.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes figyelni a stollent. Tűpróbával ellenőrizheted, hogy átsült-e.

    8

    A kisült süteményt még melegen kend meg olvasztott vajjal, és szórd meg porcukorral. Ez nemcsak díszítés, hanem segít megtartani a frissességet is.

    A porcukrot érdemes szitával rászórni, hogy egyenletesebb legyen a bevonat. A vaj segít a porcukornak megtapadni.