Chilis perec frissen sütve

Chilis perec

A chilis perec egy igazi ínycsiklandó és pikáns változata a klasszikus perecnek, amely a csípős chili paprikával új dimenziót kap. A chili és a ropogós tészta kombinációja különleges ízt biztosít, és a csípős falatok garantáltan elnyerik a chili rajongók tetszését. Tálalható frissen, melegen, ideális snacknek, sörkorcsolyának vagy bármilyen vendégváró falatnak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 38 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Szárított élesztő
1 ek. Cukor
2 tk.
250 ml Langyos víz
50 g Olvasztott vaj
1 db Friss chili
3 ek. Étkezési szódabikarbóna

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót egy nagy tálban. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd dolgozd össze a tésztát simára.

    A víz hőmérséklete legyen kb. 30-35°C, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A vaj ne legyen túl forró, mert az is károsíthatja az élesztőt.

    2

    Gyúrd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és sima nem lesz. Takard le, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát, amíg a duplájára nő.

    A tészta akkor jó, ha rugalmas, és a felülete sima. Ha ragad, adj hozzá egy kevés lisztet. A keléshez ideális hőmérséklet 25-30°C. Használhatsz előmelegített sütőt is (alacsony hőfokon), de figyelj, hogy ne legyen túl meleg.

    3

    A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő részre. Formázz belőlük hosszú hengereket, majd alakítsd őket perec formává.

    A tésztát érdemes lisztezett felületen formázni, hogy ne ragadjon. A hengerek legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a perecek egyenletesen süljenek.

    4

    Forralj fel 1 liter vizet, vedd le a tűzről, és keverd bele a szódabikarbónát (vigyázz, habzik!).

    A szódabikarbóna hozzáadásakor a víz erősen habzik, ezért használj nagyobb edényt, hogy ne fusson ki. A szódabikarbónás fürdő adja a perecek jellegzetes ízét és állagát.

    5

    A pereceket egyenként merítsd a szódabikarbónás vízbe 30 másodpercre, majd szedd ki és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A 30 másodperc elegendő, hogy a perecek felvegyék a megfelelő mennyiségű szódabikarbónát. Ne hagyd őket tovább a vízben, mert túl lúgosak lesznek.

    6

    A friss chili paprikát aprítsd fel apró darabokra, és szórd meg vele a perecek tetejét. Ha szereted a csípős ízeket, még egy kis extra chili is adható hozzá.

    A chili mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod. Használhatsz chili pelyhet is, ha nincs friss chili paprikád. A magokat érdemes eltávolítani, ha kevésbé csípős ízt szeretnél.

    7

    Süsd a pereceket 200°C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz. Frissen a legfinomabb.

    A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj oda a perecekre. Ha túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőmérsékletet. A kész pereceknek szép aranybarnának és ropogósnak kell lenniük.