Keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót egy nagy tálban. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd dolgozd össze a tésztát simára.
A víz hőmérséklete legyen kb. 30-35°C, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A vaj ne legyen túl forró, mert az is károsíthatja az élesztőt.
Gyúrd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és sima nem lesz. Takard le, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát, amíg a duplájára nő.
A tészta akkor jó, ha rugalmas, és a felülete sima. Ha ragad, adj hozzá egy kevés lisztet. A keléshez ideális hőmérséklet 25-30°C. Használhatsz előmelegített sütőt is (alacsony hőfokon), de figyelj, hogy ne legyen túl meleg.
A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő részre. Formázz belőlük hosszú hengereket, majd alakítsd őket perec formává.
A tésztát érdemes lisztezett felületen formázni, hogy ne ragadjon. A hengerek legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a perecek egyenletesen süljenek.
Forralj fel 1 liter vizet, vedd le a tűzről, és keverd bele a szódabikarbónát (vigyázz, habzik!).
A szódabikarbóna hozzáadásakor a víz erősen habzik, ezért használj nagyobb edényt, hogy ne fusson ki. A szódabikarbónás fürdő adja a perecek jellegzetes ízét és állagát.
A pereceket egyenként merítsd a szódabikarbónás vízbe 30 másodpercre, majd szedd ki és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A 30 másodperc elegendő, hogy a perecek felvegyék a megfelelő mennyiségű szódabikarbónát. Ne hagyd őket tovább a vízben, mert túl lúgosak lesznek.
A friss chili paprikát aprítsd fel apró darabokra, és szórd meg vele a perecek tetejét. Ha szereted a csípős ízeket, még egy kis extra chili is adható hozzá.
A chili mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod. Használhatsz chili pelyhet is, ha nincs friss chili paprikád. A magokat érdemes eltávolítani, ha kevésbé csípős ízt szeretnél.
Süsd a pereceket 200°C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz. Frissen a legfinomabb.
A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj oda a perecekre. Ha túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőmérsékletet. A kész pereceknek szép aranybarnának és ropogósnak kell lenniük.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.