A hideg vajat vágd kis kockákra, és tedd vissza a hűtőbe. A sajtot reszeld le, a chiliport mérd ki előre. Minden hozzávaló legyen előkészítve.
A hideg vaj kulcsfontosságú a pogácsa omlós állagához. Ha a vaj túl puha, a pogácsa keményebb lesz.
Szitáld a lisztet egy nagy keverőtálba, add hozzá a sót, sütőport, őrölt chilit és a reszelt sajtot. Keverd el alaposan, hogy minden egyenletesen eloszoljon.
A liszt szitálása segít, hogy a pogácsa könnyebb és levegősebb legyen. A fűszereket és a sajtot alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen oszoljanak el a tésztában.
Morzsold el a hideg vajat a lisztes keverékkel gyors mozdulatokkal, amíg morzsás állagot kapsz. Ne dolgozd túl, hogy ne olvadjon el a vaj.
A vaj elmorzsolásához használhatsz késes aprítót is, de vigyázz, hogy ne melegedjen fel a vaj.
Add hozzá a tojást és a tejfölt, majd dolgozd össze közepesen lágy tésztává. Ha túl ragad, adj hozzá kevés lisztet. A chili kissé színt is ad a tésztának.
A tejföltől a pogácsa szaftosabb lesz. Ha nincs tejfölöd, használhatsz joghurtot is.
A tésztát fóliába csomagolva pihentesd a hűtőben legalább 30 percig. Ez elősegíti az omlós szerkezet kialakulását.
A hűtés során a gluténszálak ellazulnak, így a tészta könnyebben nyújtható és omlósabb lesz.
Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen kb. 2 cm vastagságúra. Ha rétegesebb állagot szeretnél, hajtogasd háromba, majd nyújtsd újra.
A hajtogatás többször megismételve még rétegesebb pogácsát eredményez.
Szaggasd ki a pogácsákat, és tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyj helyet közöttük, mert sülés közben megnőnek.
A pogácsaszaggató méretétől függ, hogy hány darab pogácsa lesz. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, nyújtsd ki újra, és szaggass belőle pogácsákat.
Kend meg a tetejüket tojássárgájával, hogy fényes, aranybarna kérget kapjanak. Vigyázz, ne folyjon le az oldalára.
A tojássárgájához adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.
Süsd a pogácsákat 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig. Az első 15 percben ne nyisd ki a sütőt, hogy szépen megemelkedjenek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, hogy ne égjenek meg. Ha a tetejük már szép aranybarna, de a belsejük még nem sült át, takard le őket alufóliával.
Langyosan kínáld. A chili pikánssá, izgalmassá teszi a sajtos pogácsát – remek kísérő sörhöz, borhoz vagy vendégváróként.
Ha marad pogácsa, légmentesen záródó dobozban tárold, így megőrzi a frissességét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.