Chilis sajtos pogácsák aranybarnára sütve, rusztikus tálalásban

Chilis sajtos pogácsa

A chilis sajtos pogácsa a hagyományos sós pogácsa csípősebb, modernebb változata, amely garantáltan feldobja a megszokott ízeket. A chili enyhe csípősséget, a sajt pedig selymes sós alapot ad a tésztának. Kiváló vendégváró, sör- vagy borkorcsolya, és remek választás piknikekre vagy házibulikba. Ahogy sül, a sajt illata és a chili fűszeres aromája betölti a konyhát – igazán izgalmas hangulatot teremtve. A hideg vaj használata, a tészta pihentetése és a chili arányos adagolása kulcsfontosságú a tökéletes végeredményhez. Kínálhatod fokhagymás tejfölös mártogatóval, vagy akár füstölt sajttal még izgalmasabbá teheted.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
3250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
200 g Hideg vaj
150 g Tejföl
1 db Tojás
150 g Reszelt sajt
1 tk. Őrölt chilipehely
1 tk.
1 tk. Sütőpor
1 db Tojássárgája a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A hideg vajat vágd kis kockákra, és tedd vissza a hűtőbe. A sajtot reszeld le, a chiliport mérd ki előre. Minden hozzávaló legyen előkészítve.

    A hideg vaj kulcsfontosságú a pogácsa omlós állagához. Ha a vaj túl puha, a pogácsa keményebb lesz.

    2

    Szitáld a lisztet egy nagy keverőtálba, add hozzá a sót, sütőport, őrölt chilit és a reszelt sajtot. Keverd el alaposan, hogy minden egyenletesen eloszoljon.

    A liszt szitálása segít, hogy a pogácsa könnyebb és levegősebb legyen. A fűszereket és a sajtot alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen oszoljanak el a tésztában.

    3

    Morzsold el a hideg vajat a lisztes keverékkel gyors mozdulatokkal, amíg morzsás állagot kapsz. Ne dolgozd túl, hogy ne olvadjon el a vaj.

    A vaj elmorzsolásához használhatsz késes aprítót is, de vigyázz, hogy ne melegedjen fel a vaj.

    4

    Add hozzá a tojást és a tejfölt, majd dolgozd össze közepesen lágy tésztává. Ha túl ragad, adj hozzá kevés lisztet. A chili kissé színt is ad a tésztának.

    A tejföltől a pogácsa szaftosabb lesz. Ha nincs tejfölöd, használhatsz joghurtot is.

    5

    A tésztát fóliába csomagolva pihentesd a hűtőben legalább 30 percig. Ez elősegíti az omlós szerkezet kialakulását.

    A hűtés során a gluténszálak ellazulnak, így a tészta könnyebben nyújtható és omlósabb lesz.

    6

    Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen kb. 2 cm vastagságúra. Ha rétegesebb állagot szeretnél, hajtogasd háromba, majd nyújtsd újra.

    A hajtogatás többször megismételve még rétegesebb pogácsát eredményez.

    7

    Szaggasd ki a pogácsákat, és tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyj helyet közöttük, mert sülés közben megnőnek.

    A pogácsaszaggató méretétől függ, hogy hány darab pogácsa lesz. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, nyújtsd ki újra, és szaggass belőle pogácsákat.

    8

    Kend meg a tetejüket tojássárgájával, hogy fényes, aranybarna kérget kapjanak. Vigyázz, ne folyjon le az oldalára.

    A tojássárgájához adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.

    9

    Süsd a pogácsákat 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig. Az első 15 percben ne nyisd ki a sütőt, hogy szépen megemelkedjenek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, hogy ne égjenek meg. Ha a tetejük már szép aranybarna, de a belsejük még nem sült át, takard le őket alufóliával.

    10

    Langyosan kínáld. A chili pikánssá, izgalmassá teszi a sajtos pogácsát – remek kísérő sörhöz, borhoz vagy vendégváróként.

    Ha marad pogácsa, légmentesen záródó dobozban tárold, így megőrzi a frissességét.