Chokecherry Doughnut frissen tálalva

Chokecherry Doughnut

A Chokecherry Doughnut egy különleges, vadcseresznyével töltött fánk, amely az édes és enyhén savanykás ízek tökéletes harmóniáját kínálja. A chokecherry, vagyis a vadcseresznye az észak-amerikai vadon élő bogyós gyümölcsök egyik legkedveltebb alapanyaga, amelyet hagyományosan lekvárokhoz és szirupokhoz használnak. Ebben a receptben a puha, aranybarna fánktészta belsejében található, selymes, gyümölcsös töltelék különleges ízélményt nyújt. A porcukorral és fahéjjal meghintett fánk tökéletes egy csésze kávé vagy tea mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
50 g Kristálycukor
1 csipet
7 g Szárított élesztő
150 ml Meleg tej
1 db Tojás
50 g Olvasztott vaj
1 tk. Vaníliakivonat
100 g Chokecherry lekvár
100 g Porcukor
0.5 tk. Fahéj
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.

    Győződj meg róla, hogy az élesztő friss, hogy a tészta megfelelően megkeljen.

    2

    A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

    A tej ne legyen forró, mert az károsíthatja az élesztőt. Langyosnak kell lennie.

    3

    Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.

    A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától.

    4

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális a 25-30 fokos hőmérséklet.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.

    A kiszaggatáshoz használt pohár vagy szaggató legyen lisztezett, hogy ne ragadjon a tésztához.

    6

    A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.

    A második kelesztés segít, hogy a fánkok könnyebbek és levegősebbek legyenek.

    7

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.

    Ha nincs hőmérőd, figyelj, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    A fánkokat ne zsúfold tele az edényt, mert az lehűti az olajat.

    9

    Miután a fánkok langyosra hűltek, egy habzsák segítségével töltsd meg őket chokecherry lekvárral.

    Ha nincs habzsákod, használhatsz egy erős zacskót, aminek a sarkát levágod.

    10

    A fánkok tetejét porcukorral és egy kevés fahéjjal hintsd meg az extra ízélmény érdekében.

    A fahéj helyett használhatsz más fűszereket is, például szerecsendiót vagy kardamomot.